TENDONUL LUI AHILE

0
925
hipertiroidism
fot. pixabay.com

Toată lumea a auzit de tendonul lui Ahile. Este cel mai mare din corpul nostru și, în același timp, susceptibil de deteriorare. Leziunea tendonului lui Ahile este extrem de frecventă. Cel mai adesea suferă de ea oamenii, care joacă activ sport, de exemplu aleargă. La alergători, o vătămare comună este ruperea tendonului lui Ahile. Cu toate acestea, acesta nu este singurul traumatism, care poate apărea în cadrul acestui tendon. Vezi care sunt cauzele și tipurile de leziuni ale tendonului lui Ahile și cum să le tratezi.

Tendonul lui Ahile este format din doi mușchi, care construiesc gamba: mușchiul burtic și cel solear. Tendonul este conectat la picior în jurul tumorii calcaneale. Aceasta înseamnă că putem sta pe vârfuri, să îndoim picioarele, să le ridici și să le cobori în timp ce mergi.

Leziunea tendonului lui Ahile – cauze

Leziunea tendonului lui Ahile este cea mai frecventă la bărbații cu vârste mature (în jur de 40 de ani). Trebuie amintit că, odată cu vârsta, structura musculo-scheletică este mai puțin alimentată cu sânge și, prin urmare, tendonul lui Achile are o rezistență mai mică. Pe măsură ce anii trec și îmbătrânește corpul, greutatea corporală crește și ea, ușurând astfel tendonul. Leziunea tendonului lui Ahile este, de obicei, cauzată de un exercițiu intens, care nu este precedat de o încălzire. Purtarea încălțămintii necorespunzătoare este, de asemenea, indicată ca o cauză a rănii tendonului lui Ahile. Pantofii inconfortabili cu tocuri dure provoacă vătămări, în special la persoanele cu osul de călcâie cu o formă ușor diferită.

Contuziile tendonului lui Ahile la sportive

Leziunile pot apărea atât la sportivi profesioniști, cât și la amatori. Leziunile la sportivi sunt cauzate de faptul că, ca urmare a antrenamentului intens și a mușchilor prea dezvoltați, rezistența tendonului este redusă. Utilizarea agenților interziși, care accelerează creșterea masei musculare contribuie, de asemenea, la vătămări. Steroizii afectează negativ structura tendonului.

Cremele și compresele pentru leziunile tendonului lui Ahile

Simptomele leziunii tendonului lui Ahile sunt durerea, umflarea și eritemul. Acestea sunt simptome ale inflamației tendonului sau osteoartritei (membrana care înconjoară tendonul). Dacă accidentarea este inofensivă, este suficient să imobilizezi piciorul cu un bandaj elastic și să aplici comprese reci timp de 2-3 zile, care apoi se schimbă cu cele calde. Astfel de acțiuni au rolul de a minimiza inflamația și de a preveni dezvoltarea acesteia. De asemenea, se recomandă ungerea gambei cu unguente nesteroidiene și geluri antiinflamatorii. Aceste preparate pot fi achiziționate la farmacie fără rețetă. Pe durata tratamentului, trebuie să oprești antrenamentul și să ai grijă să nu împovărezi piciorul afectat. Nerespectarea acestor reguli poate duce la inflamații cronice și durere permanentă.

leziune
fot. pixabay.com

Tratamentul chirugical al tendonului lui Ahile

Tensiunea musculară bruscă, intensă sau traumă directă la tendonul lui Ahile, poate însemna că va ruperea parțială sau chiar completă a tendonului. Cel mai adesea, o astfel de vătămare gravă apare la persoanele, al căror tendon al lui Ahile este slăbit de leziunile anterioare. Medicii subliniază că, cea mai frecventă ruptură a tendonului Ahile este la aproximativ 5 cm deasupra tumorii de călcâi. Această vătămare provoacă durere bruscă și mare, umflare, hematom, făcând imposibil pășitul sau statul pe vârfuri. La sfâșierea tendonului lui Ahile, simptomele sunt similare, dar mai puțin intense. Ecografia este utilizată pentru a diagnostica leziunile tendonului lui Ahile.

Tratamentul chirurgical este necesar la ruperea completă a tendonului Ahile. Sfâșiatul aduce cu sine purtarea unei tencuieli sau proteze, până când crește. Chirurgia tendonului Ahile presupune suturarea rupturii – pacientul se află sub anestezie în timpul procedurii. După operație, piciorul trebuie imobilizat într-o distribuție timp de 6 săptămâni, iar apoi reabilitarea trebuie să fie efectuată timp de 4 săptămâni. După acest timp, pacientul poate reveni la activitatea normală, inclusiv la sport. Trebuie amintit că, odată ce tendonul lui Ahile este deteriorat, este mai susceptibil la leziuni și răni. Persoanele care le-au experimentat o dată, ar trebui să aibă o precauție extremă.

Reabilitarea după leziunea tendonului lui Ahile

Reabilitarea după rănirea tendonului lui Ahile durează 4-6 săptămâni. Este adaptat capacității fizice a pacientului. Alegerea exercițiilor trebuie lăsată unui specialist. Trebuie să ne amintim că alte exerciții vor fi dedicate persoanelor, care practică sport profesionist, altele celor ce muncesc în picioare, iar altele persoanelor, ce conduc un stil de viață al canapelei. Fizioterapia sau kinetoterapia este adesea folosită pentru reabilitarea tendonului Ahilei.

Cum să eviți leziunile tendoanelor lui Ahile?

  • Poartă pantofi, care nu îți frământă călcâiul, de preferință pe călcâi plat sau 2 cm.
  • Întinde pantofi noi, astfel încât să nu comprime tendoanele; poți pune o plută sub călcâi;
  • Când faci sport, ajustează-ți activitatea și efortul la abilitățile și vârsta ta; înainte de antrenament, nu uita să te încălzești, ceea ce îți permite să îți faci mușchii mai elastici;
  • Pentru drumeții mai lungi, de exemplu la munte, începe cu plimbări scurte și pașnice și, de asemenea, susține-te cu accesorii adecvate, de exemplu, stâlpi de trekking, îți scutesc genunchii și picioarele de efort;
  • Înainte de efort fizic intens, cum ar fi spre exemplu schiatul, efectuează exerciții timp de 15 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here