TERAPIA HAART – MEDICAMENTE ANTIVIRALE ÎN LUPTA CU HIV

0
1801
miros
fot. pixabay.com

Introducerea medicamentelor anti-retrovirale în terapia HIV (virusul imunodeficienței umane) a făcut posibilă încetinirea evoluției bolii și, astfel, reducerea incidenței complicațiilor și reducerea mortalității. Care este inovația și eficacitatea terapiei HAART?

Medicamentele antivirale în lupta cu HIV – terapia HAART

La scurt timp după descoperirea virusului HIV în 1981, multe terapii au fost introduse prin implicarea utilizării unui medicament de către persoanele, care erau HIV-pozitive sau SIDA. În ciuda succesului inițial, aceste „monoterapii” nu au reușit să încetinească evoluția virusului.

Acest eșec a fost cauzat de capacitatea HIV de a dezvolta rapid rezistența la aceste medicamente. Cu alte cuvinte, HIV a fost mutat (schimbat) într-o formă, care nu mai răspunde la medicamente individuale.

În 1995, a fost introdus un tratament combinat, cunoscut sub denumirea de „cocktail SIDA”. Acest tip de terapie este cunoscută acum ca terapie antiretrovirală extrem de activă (HAART). Se mai numește terapie antiretrovirală combinată (CART) sau pur și simplu terapie antiretrovirală (ART).

Indiferent de nume, HAART a dus la schimbări radicale în bine la persoanele cu HIV, care l-au folosit. Pacienții au prezentat o încărcare virală redusă (cantitatea de HIV în organism) și un număr crescut de celule CD4 (celule immune, care sunt distruse de HIV).

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, persoanele, care utilizează terapia antiretrovirală, așa cum este recomandat și mențin un nivel nedetectabil de viremie, „nu riscă efectiv” să transmită HIV altora.

În plus, speranța medie de viață a acestora a fost semnificativ mai aproape de speranța medie de viață a unei persoane sănătoase. Unul dintre principalele motive pentru succesul HAART este acela, că ajută la prevenirea rezistenței la orice medicament.

Inhibitorii nucleozidici de revers transcriptază (NRTI) au fost baza terapiei antiretrovirale extrem de active (HAART) timp de aproape 20 de ani.

Terapie antiretrovirală extrem de activă (HAART)

Terapia antiretrovirală foarte activă (HAART) este un medicament utilizat pentru a trata infecția cu HIV. Aceste medicamente pot fi numite și medicamente antiretrovirale (ART), medicamente antiretrovirale (ARV) sau anti-HIV. Deși în prezent nu există remediu pentru infecția cu HIV, disponibilitatea HAART înseamnă că HIV nu mai este o infecție mortală, ci o condiție, pe care o poți controla toată viața.

HAART împiedică HIV să facă copia sa și limitează cantitatea de virus din corpul tău. Nivelul de virus din sânge se numește „viremie”. Când încărcarea virusului este scăzută, este mai puțin dăunătoare pentru sistemul imunitar al organismului și complicațiile infecției cu HIV. Reducerea încărcăturii virusului la niveluri „nedetectabile” reduce, de asemenea, riscul transmiterii HIV către alții.

virus
fot. pixabay.com

Terapiile asemănătoare – antiretrovirale HAART

Clasele actuale de medicamente incluse în terapiile antiretrovirale includ:

  • Inhibitori nucleozidici inversa transcriptază (NRTI). HIV necesită o enzimă numită revers transcriptază (RT) pentru a se reproduce. Oferind versiuni RT defectuoase virușilor, NRTI blochează replicarea virală.
  • Inhibitori de transcripție inversă a nucleozidelor (INNRTI). Acești inhibitori opresc proteina cheie de care HIV are nevoie pentru replicare.
  • Inhibitori de protează (PI).
  • Inhibitori de intrare sau de fuziune. Acești inhibitori blochează capacitatea virusului de a intra în celulele CD4 ale corpului.
  • Inhibitori de integrază (InstAs).

Terapia HAART – pentru cine e mai urgentă?

În prezent, terapia antiretrovirală este recomandată tuturor persoanelor, care trăiesc cu HIV. Cu toate acestea, unele situații fac tratamentul mai urgent. Exemple de astfel de situații includ persoane care:

  • sunt în prezent gravide;
  • au prezentat anterior demență, cance sau alte complicații legate de HIV, cum ar fi infecția sau durerile nervoase;
  • au hepatita B sau hepatita C;
  • au un număr CD4 sub 200 celule/mm3.

După începerea terapiei antiretrovirale, trebuie continuat tratamentul pe termen lung. Acest lucru ajută la menținerea încărcăturii virale mici și a numărului normal de CD4.

Contraindicații pentru HAART

Din păcate, terapia HAART nu este doar avantajoasă, deoarece la fel ca orice agent farmaceutic, poate provoca reacții adverse. Medicamentele antiretrovirale individuale pot avea un efect dăunător asupra sănătății unei persoane seropozitive, de aceea trebuie acordată o atenție specială în selecția lor.
Contraindicațiile pot include hipersensibilitate la componentele medicamentului, insuficiență renală, afecțiuni hepatice și număr anormal de sânge. Decizia de a începe tratamentul aparține medicului și se bazează pe o strânsă cooperare cu persoana fizică.

Viitorul HAART

Pe lângă asigurarea reprimării persistente a HIV la persoanele infectate, HAART este utilizat în prezent ca mijloc de inversare a ratelor de infecție în multe populații cu risc ridicat. Strategia, cunoscută sub numele de profilaxie (TasP), reduce „încărcătura de virus social” în populație, ceea ce împiedică semnificativ transmiterea virusului de la o persoană infectată la o persoană neinfectată.

Mai mult, s-a demonstrat că HAART reduce riscul de boli legate de HIV și non-HIV (inclusiv cancerul și bolile de inimă) cu până la 58% dacă a început în momentul diagnosticării. De aceea, se recomandă începerea tratamentului cu HAART la toate persoanele infectate cu HIV, indiferent de starea lor imună, venitul, regiunea geografică, rasa sau povara HIV.

Conceptul HAART este probabil să se schimbe odată cu dezvoltarea medicamentelor antiretrovirale pe termen lung (care ar putea permite injecții lunare sau trimestriale) și a medicamentelor de nouă generație, care au ca scop reducerea cocktailului tradițional de medicamente la doar două medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here