Totul despre laptele de capră – proprietăți nutritive

0
1266
Laptele de capră
fot.pixabay.com

Laptele de capră este un ingredient cunoscut în produsele cosmetice destinate îngrijrii pielii. Cu toate acestea, trebuie amintit că acesta este utilizat pe scară largă și în industria alimentară. Este considerat mai sănătos și mai valoros din punct de vedere nutrițional decât laptele de vacă. Laptele de capră este folosit, mai ales, pentru a face brânză, dar poate fi consumat și sub formă pură. Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, este recomandat sugarilor, copiilor și vârstnicilor. Iată ce trebuie să știi despre laptele de capră.

Laptele de capră este un produs alimentar cunoscut de secole. Anticii îl consumau des. Cu secole în urmă, laptele de capră era considerat un simbol al fericirii și prosperității. Astăzi este folosit nu numai în bucătărie, ci și în produse cosmetice. A fost folosit și în legaende, de exemplu, bălei în laptele de capră ale Cleopatrei.

Laptele de capră
fot.pixabay.com

Proprietățile laptelui de capră

Laptele de capră are tot felul de proprietăți datorate conținutului de aminoacizi și lipide. Proteina – cazeina este de asemenea valoroasă. Prezintă valori nutritive ridicate similare cu cele găsite în carne. Proteina din lapte de capră depășește cu mult valoarea prezentă în leguminoase. Taurina este un alt ingredient important al laptelui de capră, care are valori mai mari decât în ​​laptele de vacă. Taurina este un aminoacid care participă la procesele de stabilizare a membranelor celulare, viziune, osmoregulare, homeostază de calciu și glucoză și formarea de acizi biliari. De asemenea, merită să ne amintim că laptele de capră are proprietăți sensibilizante reduse.

În laptele de capră găsim și grăsime, care asimilează cel mai mult. Sunt mai ușor de digerat. Digestia laptelui de capră este facilitată și de acizii grași cu molecule scăzute prezente în acesta. Lactoza este considerată principalul carbohidrat al acestui produs. Acțiunea sa ajută la absorbția calciului în secțiunile inferioare ale intestinului subțire și îmbunătățește flora intestinală, ceea ce promovează absorbția de magneziu, fosfor, microelemente, vitamina D. Lactoza este, de asemenea, o substanță care ajută la buna funcționare a sistemului nervos.

Lapte de capră se găsesc mineralele benefice corpului uman: calciu, fosfor, mangan, fier, cupru, seleniu, vitamina D, PP, C, B1, si acid pantotenic. Toate acestea ajută la protejarea organismului împotriva dezvoltării celulelor canceroase, stimularea mineralizării osoaselor și a concentrației de hemoglobină.

Produse alimentare cu lapte de capră

Laptele de capră este un produs frecvent utilizat de industria alimentară. El se consumă sub formă neprocesată și sub formă de băutură fermentată. Din laptele de capră se obține, în principal, brânză de maturare și cu mucegai.

Cosmetice cu lapte de capră

Laptele de capră nu este doar un produs comestibil. Acesta este adesea folosit în produse cosmetice. Cremele, balsamurile sau gelurile cu lapte de capră sunt produse de îngrijire care ajută la hidratarea, hrănirea, stimularea proceselor naturale de reînnoire a pielii, netezirea ridurilor și calmarea iritației. Cosmeticele cu lapte de capră sunt recomandate în principal pentru pielea uscată, mai puțin elastică și îmbătrânită. Datorită acizilor grași omega-6 nesaturați (în principal acizi linoleici), funcționează bine pe acest tip de piele.

Laptele de capră poate fi utilizat, de asemenea, pentru a pregăti cosmetice pentru curățarea feței. În acest scop, ar trebui să obțineți o pulbere îmbogățită cu vitaminele A, B6, B12 și E. Cosmeticele de casă cu lapte de capră va exfolia și întinde pielea, de aceea funcționează mai ales în îngrijirea pielii mature și sensibile.

Cosmeticele cu lapte de capră pot fi utilizate atât pentru corp, cât și pentru față, picioare și păr.

Laptele de capră pentru păr

Laptele de capră are proprietăți de hidrare puternice, motiv pentru care funcționează bine pentru părul deteriorat și uscat. În magazine puteți găsi măști gata făcute cu lapte de capră, care netezște și dă strălucire părului. De asemenea, laptele de capră ajută la reconstrucția structurilor părului deteriorate, la întărirea acestora și la prevenirea fragilității. O mască de păr cu lapte de capră poate fi, de asemenea, pregătită acasă. Trebuie amestecate bine cu drojdia alimentară, astfel încât să se formeze o pastă groasă. Se aplică pe toată lungimea părului și a scalpului, apoi se pune o cască de păr pe cap și se acoperă cu un prosop. Pasta hrănitoare se păstrează 20 de minute și se clătește cu apă caldă. După procedură, părul trebuie spălat cu șampon și balsam.

Laptele de capră
fot.pixabay.com

Baie în lapte de capră

O baie în lapte de capră este un ritual cu adevărat regal, care ajută la menținerea pielii tinere și netede. Această procedură este cunoscută de multă vreme, a fost folosită de Cleopatra, împărăteasa Sisi sau regina Angliei, Elisabeta I. Pentru a pregăti baia, umpleți cada în 1/3 cu apă fierbinte, apoi adăugați aproximativ 5 litri de lapte de capră. Se pot adăuga și alte ingrediente, ceea ce va conferi băii proprietăți nutritive suplimentare. Puteți adăuga, de exemplu, sare de mare, ulei de lavandă sau ylang-ylang. Baia cu lapte de capră trebuie să dureze timp de aproximativ 10 minute. Această procedură va exfolia, va dizolva pielea moartă, va regenera, va hrăni și va hidrata. Pentru aceste proprietăți ale băii în laptele de capră este responsabil acidul lactic, acizii grași, vitaminele și mineralele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here