Tratamentul canalului radicular, sau endodontia, este o procedură dentară avansată. Se efectuează, în principal, atunci când cariile îndelungate netratate au dus la inflamația ireversibilă a pulpei dintelui. Lungimea tratamentului canalului rădăcinilor depinde de complexitatea bolii pe care o vindecă – poate dura până la câteva ore sau poate necesita mai multe vizite la cabinetul stomatologic. Vezi care este tratamentul canalului radicular.
Tratamentul canalului radicular este o procedură pe care majoritatea oamenilor o asociază cu dureri mari și costuri considerabile. Între timp, dezvoltarea medicinei a făcut ca tratamentul canalului rădăcinilor să provoace tot mai puțin disconfort și, în același timp, să permită vindecarea eficientă a dinților. Dentiștii subliniază, de asemenea, că tratamentul efectuat în mod corespunzător nu ar trebui să doară, dacă merge fără complicații. Pulpa dintelui mort nu provoacă astfel de senzații, iar anestezia în sine este administrată pentru confortul mental al pacientului.
În ce constă tratamentul canalului radicular al dintelui?
Tratamentul canalului rădăcinilor constă în îndepărtarea pulpei infectate din canalul dintelui și apoi completarea defectului cu material de stabilizare. Indicația pentru tratamentul canalului rădăcinilor este: leziuni avansate netratate, de exemplu, carii. Ele provoacă pulpită ireversibilă, făcând dinții hipersensibili la presiune și temperatură. Boala avansată a pulpei dentare nu poate fi vindecată, de aceea pulpa trebuie îndepărtată.
Tratamentul canalului rădăcinilor se folosește atunci când: durerile de dinți durează mai mult de 2 zile, pulpa de culoare a dinților provocând durere, fracturi, fisuri, hipersensibilitate în timpul mâncării și băuturii și apariția unor bule pline de puroi pe gingie.
Cum arată tratamentul radicular al dintelui?

Procesul de tratare a canalului radicular poate fi împărțit în mai multe etape.
- Primul pas este realizarea unei radiografii a dintelui, care permite evaluarea lungimii și formei acestuia, precum și recunoașterea infecției și dimensiunea acesteia. Radiografia X a dintelui este de asemenea utilă în alegerea anesteziei potrivite.
- Următoarea etapă este administrarea anesteziei în cabinetul stomatologului. Acestea sunt administrate în locul dat și stomatologul pune un pansament uscat, a cărui sarcină este să absoarbă saliva în timpul procedurii.
- Apoi dentistul scoate pulpa dintelui și execută o operație de foraj. Aceasta începe cu forarea dintelui, care deschide calea către canalul, în care se află țesutul infectat. Apoi, folosind instrumente specializate, pulpa este îndepărtată, interiorul dintelui este curățat de reziduurile și bacteriile sale, canalul este clătit și uscat. În unele cazuri poate fi folosită devitalizarea. Ea presupune refacerea camerei dintelui, care poate provoca dureri severe timp de câteva zile.
- Curățarea canalului permite umplerea lui cu materiale de specialitate. Pentru tratamentul canalului rădăcinilor sunt utilizate materiale speciale pentru a preveni infecția ulterioară. Etapa de umplere a cavității după pulpa a dintelui poate avea loc imediat după curățarea canalului sau după ceva timp, depinde de starea de sănătate a pacientului.
- Umplerea dentară și încetarea tratamentului canalului radicular includ aplicarea pe dinte a unui sigiliu cosmetic. Sarcina sa este să-l protejeze și, de asemenea, să-l arate plăcut estetic. Pacienții după tratamentul canalului rădăcinilor trebuie să organizeze o inspecție la momentul indicat de dentist. În timpul acesteia medicul tău va verifica, dacă canalele au fost umplute la lungimea corectă. Dacă nu este cazul, este necesar să reumplii din nou canalul dintelui.
Reconvalescența după tratamentul canalului radicular
Tratamentul canalului radicular poate provoca durere pacientului. După tratament, apare de obicei în timp ce mănânci. Trebuie amintit că tratamentul canalului radicular este o procedură dentară invazivă, motiv pentru care cavitatea bucală are nevoie de cel puțin câteva zile pentru a-și recăpăta echilibrul complet. De asemenea, merită să reții că dintele tratat, este mai sensibil la presiune și temperatură. În primele zile după endodontie, poți lua analgezice, care reduc la minimum disconfortul. În cazul în care acestea sunt puternice și nu dispar chiar după administrarea medicamentului, acest lucru poate indica o dezvoltare suplimentară a inflamației în țesuturile peri-superficiale, adică oasele.
Cât costă tratamentul canalului radicular?
Prețul tratamentului canalului radicular depinde de câte canale trebuie tratate. Tratamentul canalului rădăcinilor dinților cu o singură rădăcină este mai ieftin, adică cei inferiori și superiori. Pentru tratamentul dinților cu mai multe canale, adică premolarii superiori și molarii superiori și inferiori, trebuie să plătit mai mult. Prețurile tratamentului canalului radicular depind, de asemenea, de cabinetul stomatologic, de experiența medicului și de oraș. În medie, trebuie să plătești 250 lei pentru o procedură p une dinte cu o singură rădăcină, 350 lei pentru un dinte cu două canale și 500 lei pentru un dinte cu trei canale. Dacă este necesar să se repete tratamentul canalului radicular, prețul crește cu aproximativ 200 lei. De asemenea, trebuie amintit că procedura în sine nu este suficientă. În plus, este necesar să suporți costuri pentru radiografia dentară și costurile controalelor.