TROMBOCITOPENIE – CAUZE, SIMPTOME ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT

0
1181
măduva osoasă
fot. pixabay.com

Trombocitopenia este o boală asociată cu o scădere a numărului de trombocite. Medicii avertizează că această afecțiune nu trebuie subestimată, deoarece o diateză hemoragică poate duce la anemie sau sângerare greu de controlat. Pentru a evita aceste consecințe, tratamentul pentru trombocitopenie trebuie început cât mai curând posibil. Vezi cum se face și cum funcționează.

Trombocitopenia este strâns legată de trombocite. Acestea joacă un rol extrem de important în fiecare corp uman. Trombocitele sunt responsabile de cursul corect al coagulării sângelui. În cazul unei cantități mici, poate duce la tulburări grave, care în cazuri extreme pot duce de la sângerare până la moarte.

Ce trebuie să știi despre trombocite?

Trombocitele sunt componente sanguine morfotice, care nu au un nucleu celular. Mărimea lor este mică și mult mai mică decât a altor componente ale sângelui, ceea ce înseamnă că nu se pot mișca. În ciuda dimensiunilor mici, trombocitele joacă un rol important în organism. Sarcina lor este, printre altele, stimularea creșterii fibroblastelor, precum și a mușchilor netezi și vasculari, decizând cursul proceselor de coagulare a sângelui, precum și etanșarea rănilor.
În cazul în care în corp există prea puține trombocite, vorbim despre trombocitopenie. Aceasta este o afecțiune gravă, care nu trebuie subestimată și ignorată. Trombocitopenia este diagnosticată atunci când numărul de trombocite este mai mic decât normele general acceptate. Aceasta este 150-300 · 109/l (150-300 mii/mm3).

Care sunt cauzele trombocitopeniei?

Trombocitopenia poate avea o varietate de substraturi. Cauzele sale sunt, în principal, inhibarea producției de trombocite în măduva osoasă. Acesta este efectul, printre altele, ale medicamentelor anti-cancer luate, cancerului de sânge și al măduvei osoase (leucemie, mielom, limfom), infecții bacteriene și virale, de exemplu SIDA, alimentație necorespunzătoare, săracă în vitamina B12 și acid folic și pierderi spontane ale măduvei osoase.

Retenția de trombocite prin splina excesiv mărită este, de asemenea, indicată ca fiind cauza trombocitopeniei. Acest organ elimină în mod normal elemente inutile din sânge, dar dacă se mărește, reține mai multe trombocite decât în ​​mod normal. Ca urmare, numărul de trombocite este semnificativ redus și putem vorbi despre trombocitopenie.

O altă cauză a trombocitopeniei este distrugerea plăcii, care poate apărea ca urmare a sângerării, bolilor autoimune, cum ar fi trombocitopenia primară sau boala Werlhof; boli bacteriene, vaccinări (în principal vaccinări pentru icter), purpură trombocitopenică, sindrom uremic hemolitic, utilizarea de medicamente, care includ acid acetilsalicilic, diuretice, anti-cancer, antialergic, anti-epileptic, aritmie cardiacă și malarie.

Care sunt simptomele trombocitopeniei?

Pentru a efectua un test de numărare a trombocitelor, trebuie să ți se solicite să observi simptomele de bază ale trombocitopeniei. Acestea includ: tendința de a forma vânătăi de dimensiuni mari, hemoragii minore asemănătoare sub piele, sângerare severă și lungă după răni sau intervenții chirurgicale, sângerare frecventă din gingii și nas, hematurie, sânge în scaun, menstruație extrem de grea.

producție
fot. pixabay.com

Trombocitopenia și boala Werlhof

Boala Werlhof este trombocitopenie esențială. Simptomul său de bază este un număr scăzut de trombocite. Boala este clasificată ca boală imună și este asociată cu distrugerea rapidă a trombocitelor de către anticorpi. Persoanele, care se confruntă cu trombocitopenie se plâng de sângerare frecventă din nas și gingii, ecimoză caracteristică pe piele și sensibilitate la vânătăi. La femei, însă, se observă perioade menstruale lungi și grele. Pacienții au mari probleme în controlul sângerării. La trombocitopenie esențială, numărul de trombocite scade sub 100.000 /µl, cu toate acestea, poate scădea mai mult. Trombocitele au o viață scurtă și nu sunt prea mari.

Sarcina și trombocitopenia

Se raportează că scăderea trombocitelor este un fenomen foarte frecvent în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează activării trombocitelor în circulația placentară și a timpului lor de supraviețuire mai scurt. Până la 5% dintre femei se confruntă cu trombocitopenie în sarcină, în principal, în al treilea trimestru. Trombocitopenia în sarcină este un motiv de îngrijorare, mai ales atunci când numărul de trombocite în sânge este mai mic de 100.000. în 1 µl de sânge. O reducere semnificativă a numărului de trombocite la o femeie însărcinată necesită consultarea unui hematolog și trebuie luate măsuri specifice. Lipsa lor poate duce la o sângerare dificil de controlat în timpul travaliului. Cea mai frecventă soluție este administrarea preparatelor speciale, care conțin trombocite. Este indicat că o condiție periculoasă pentru viața mamei și a fătului este atunci când numărul de trombocite scade la 20.000. în 1 µl de sânge. Atunci poate apărea sângerare internă spontană.

Cum să tratezi trombocitopenia?

Tratamentul trombocitopeniei depinde de cauzele bolii. În multe cazuri, nivelul trombocitelor se autoreglează. În cazuri extreme, concentrații de trombocite, corticosteroizi, transplant de celule sanguine sau transfuzii de sânge sunt necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here