TULBURĂRI DE TENSIUNE – CAUZE ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT ALE TULBURĂRILOR DE TENSIUNE

0
600
slăbiciune
fot. pixabay.com

Tulburările tensiunii sunt un semn al neregulilor în activitatea inimii. Pot apărea în timpul și după efort fizic sau ca răspuns la stres. Tulburările ritmului cardiac sunt, de asemenea, simptome ale unor boli cardiace grave care, dacă sunt lăsate netratate, reprezintă o amenințare serioasă pentru viață. Vezi ce este exact o afecțiune a tensiunii și care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament ale acesteia.

Tulburările tensiunii se mai numesc aritmie. În practică, ele înseamnă tulburări cardiace. Ritmul cardiac este cauzat de impulsuri electrice, care sunt trimise prin nodul sinusal conectat în atriul drept al organului. Nodul sinusal este, de obicei, numit stimulator cardiac natural. Dacă impulsurile pe care le produce sunt slabe sau prea puternice, el poate avea o tulburare de puls. Trebuie menționat că inima poate fi prea rapidă, atunci vorbim despre tahicardie sau prea lentă, adică avem de-a face cu bradicardie.

Cauzele tulburărilor tensiunii

Tulburările de ritm cardiac sunt definite ca răspunsul fizic al organismului la efort, stres sau emoții excesive. Pot apărea la oboseală, alimentație improprie și nesănătoasă, bogată în produse cu cofeină și alcool. Cauzele tulburărilor de ritm cardiac sunt, de asemenea, o serie de boli, în principal ale sistemului cardiovascular. Cauzele tensiunii anormale:

  • boli cardiace și ale sistemului circulator (de exemplu, ateroscleroză, hipertensiune arterială, boli cardiace ischemice, miocardită; cardiomiopatie, defecte cardiace);
  • deficit de potasiu, magneziu și calciu;
  • hiperkaliemie (potasiu excesiv în sânge);
  • hypernatraemia (sodiu excesiv în sânge);
  • vagotonie (activitate excesivă a vagului);
  • tiroidă hiperactivă;
  • menopauză;
  • febră.

 

Care sunt simptomele tulburărilor tensiunii?

Simptomele tulburărilor de ritm cardiac depind dacă avem de-a face cu tahicardie sau bradicardie. Această primă afecțiune înseamnă tahicardie. Inima pacientului accelerează până la peste 100 de bătăi pe minut. Printre simptomele tulburărilor cardiace la tahicardie se numără senzația de palpitații, pauze în bătăile inimii, respirație greoaie, slăbiciune, amețeli. În caz de tahicardie, solicită asistență medicală cât mai curând posibil. Dacă ai o afecțiune cardiacă, cum ar fi fibrilația ventriculară sau atrială, netratarea acesteia poate duce la moarte. Aceste tulburări sunt direct legate de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Simptomele de bradicardie includ oboseală excesivă, slăbiciune, pete întunecate în ochi, amețeli, palpitații, pierderea cunoștinței și leșin. Vorbim despre acest tip de tulburare a pulsului atunci când inima bate mai lent de 50 de ori pe minut. Ca urmare, apare hipoxia sistemului nervos central și apar simptomele enumerate mai sus. Trebuie amintit că frecvența cardiacă prea lentă este o afecțiune, care pune în pericol viața.

ritm cardiac
fot. pixabay.com

Cum arată diagnosticarea tulburărilor pulsului?

Dacă suspectezi sau observi semnele problemelor cardiace, consultă un medic. În primul rând, medicul ascultă pacientul și măsoară pulsul. Apoi se efectuează un ECG al inimii. Dacă ECG arată că, contracțiile inimii nu sunt foarte frecvente, atunci este necesar să se efectueze un test Holter, care monitorizează activitatea organelor timp de 24 de ore. Ocazional, examenul cardiac ECHO este inclus și în diagnosticul tulburărilor de ritm cardiac.

Tratamentul tulburărilor inimii

Tratamentul afecțiunilor cardiace este întotdeauna cauzal. Prin urmare, în primul rând, terapia se concentrează pe eliminarea cauzelor neregulilor în domeniul ritmului cardiac. Uneori este necesară implantarea unui stimulator cardiac pentru a-l înlocui pe cel natural, care funcționează defectuos. Tulburările cardiace pot fi, de asemenea, tratate farmacologic. Pacienților li se prescriu medicamente antiaritmice. Produsele farmaceutice trebuie luate zilnic și combinate cu vizite de monitorizare cardiologice periodice și modificări ale stilului de viață.

Pacienții cu afecțiuni ale ritmului cardiac ar trebui să înceteze să ia stimulanți, să continue o dietă sănătoasă, să evite stresul și emoțiile excesive. Trebuie amintit că respectarea regulilor de bază îți permite să elimini atacurile de aritmie și să duci un stil de viață normal.

Profilaxia tulburărilor

În multe cazuri, pot fi evitate afecțiunile cardiace și ale ritmului cardiac. Foarte des bolile sunt cauzate de vina noastră directă. Vorbim despre personae, la care tulburările de ritm cardiac au apărut ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Prin urmare, prevenirea aritmiei cardiace se concentrează pe trecerea la o dietă sănătoasă, practicarea sportului, găsirea timpului pentru a te relaxa și a te odihni, a dormi bine. În prevenirea tulburărilor cardiace, se recomandă, de asemenea, menținerea greutății corporale corespunzătoare – aritmiile apar adesea la persoanele obeze. De asemenea, îți poți măsura în mod profilactic ritmul cardiac. Poți măsura acasă.

Cum îți măsori ritmul cardiac? Așezăte-te sau culcă-te confortabil, apoi așează trei degete mijlocii pe piele, pe unde rulează una dintre arterele menționate. Strânge ușor degetele aranjate. După ce ai sesizat bătăile, numără-le timp de 1 minut (folosește mâna a doua). Acordă atenție ritmului pulsului și ritmului său. Frecvența cardiacă este numărul de bătăi cardiace pe minut.

Care este ritmul cardiac corect? Depinde de vârstă. Se pare că pentru anumite grupe de vârstă ar trebui să fie: nou-născuți 130-140 bătăi/minut, copil aproximativ 2 ani 110-120 bătăi/minut, copil aproximativ 7 ani 80-90 bătăi/minut, bărbat adult 65-75 bătăi/minut, bărbat în vârstă, aproximativ 60 bătăi/minut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here