USCĂCIUNEA ȘI IRITABILTATEA OCHILOR – CAUZE ȘI TRATAMENT

0
715

Uscăciunea și iritabilitatea ochilor sunt simptomele de bază ale sindromului de ochi uscat. Această boală este provocată de secreția inadecvată a lacrimilor sau a murdăriei în compoziția straturilor individuale ale peliculei lacrimogene. Sindromul de ochi uscat poate fi tratat. Tratamentele se bazează pe restabilirea hidratării corespunzătoare a ochilor. Vezi care sunt cauzele, simptomele și cum să faci față uscăciunii și iritabilității ochilor.

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune a glandei lacrimale, care are ca rezultat producerea unui număr foarte mic de lacrimi sau producerea celor cu o compoziție incorectă. Din această cauză, ochiul nu este hidratat corespunzător și apar uscăciune și iritația. Sindromul de ochi uscat poate apărea din mai multe motive. Baza uscăciunii și iritării ochilor este diagnosticată de către medic după o serie de teste. Pe baza lor, el alege, de asemenea, tratamentul adecvat.

Cauzele uscăciunii și iritabilității ochilor

Sindromul de ochi uscat poate apărea din mai multe motive. Factorii, care cresc apariția uscăciunii și iritării ochilor sunt:

  • vârsta – după 40 de ani, ochii emană, în mod natural, mai puține lacrimi;
  • modificări hormonale la femeile aflate în postmenopauză;
  • contracepția hormonală – poate reduce cantitatea de lacrimi și poate modifica compoziția acestora;
  • poluarea aerului;
  • aer condiționat;
  • purtarea lentilelor de contact;
  • fumat țigări;
  • înot în apă clorurată;
  • munca pe termen lung la computer;
  • boli sistemice, inclusiv diabet, tiroidă și boli reumatice (în special artrita reumatoidă), boli de colagen, rozacee, tumori maligne;
  • cicatrici conjunctivale rezultate, de exemplu, din inflamații, arsuri chimice sau termice.

Simptomele sindromului de ochi uscat

Primul și principalul simptom al sindromului de ochi uscat este iritabilitatea și uscăciunea ochiului. Pacientul are senzația că are nisip sub pleoape și observă temporar sau de multă vreme lumea, ca și cum ar fi o ceață. În plus, apare fotofobia, mâncărimea, oboseala și pleoape grele. Simptomele sindromului de ochi uscat se intensifică noaptea, adică într-un moment în care mai puține lacrimi sunt secretate în mod natural. Drept urmare, este foarte dificil să îți deschizi pleoapele dimineața. Simptomele sindromului ochilor uscați pot apărea într-o mare măsură la persoanele care clipesc rar, lucrează la calculator, stau în camere uscate, se expun la efectele evaporării substanțelor chimice, fumului de țigară, aerului condiționat și prafului.

Cum să diagnostichezi sindromul ochiului uscat?

ochi
fot. pixabay.com

Dacă uscăciunea și iritația ochilor durează mult timp, consultă un medic oftalmolog. Pentru a confirma că ai sindromul de ochi uscat, el va efectua 2 teste de bază.

Primul este testul Schirmer, care permite evaluarea câte lacrimi produce ochiul în 5 minute. Testul implică plasarea unei benzi de țesut sub pleoapa inferioară a ochiului, pe care se află scara. Apoi, așteaptă 5 minute pentru ca hârtia țesută să se semene cu lacrimi. Dacă este umed mai mult de 15 mm, ochiul este sănătos, rezultatul de la 6 la 14 mm este limita normală, iar sub 5 mm indică, faptul că lacrimile nu sunt produse suficient.

Al doilea test de diagnostic pentru sindromul de ochi uscat este un test de calitate a lacrimilor. Permite verificarea timpului, în care lacrima rămâne pe suprafața ochiului. Testul se efectuează cu ajutorul unui biomicroscop. El presupune introducerea unui colorant special în sacul conjunctival. Nu clipi în timpul testului.

Cum să tratezi uscăciunea și iritabilitatea ochilor?

Sindromul de ochi uscat poate fi tratat în mai multe moduri. Unul dintre ele este închiderea punctelor lacrimogene. Aceasta se face în timpul câtorva minute de operație. Oftalmologul anesteziează ochii și apoi introduce dopuri microscopice în conductele lacrimogene. În funcție de severitatea uscăciunii și iritarea ochilor, dopurile pot fi permanente sau temporare. Sunt fabricate din hidrogel, colagen sau material sintetic, ceea ce înseamnă că nu sunt dizolvate în conductele lacrimogene. În cazul în care uscăciunea și iritația ochilor sunt o complicație după una dintre bolile sistemice, de exemplu diabet sau boli tiroidiene, purtarea de capsule, este permanentă.

Această metodă de tratare a sindromului de ochi uscat este extrem de eficientă. Îmbunătățirea este resimțită deja în ziua intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, pacientul trebuie să-și amintească despre controalele periodice ale oftalmologului.

Modalități casnice pentru ochii uscați și iritați

Afecțiunile asociate cu sindromul de ochi uscat pot fi, de asemenea, reduse la minimum acasă. Este recomandat ca supliment la terapia convențională. Remediile casnice pentru ochii uscați și iritați sunt:

  • Evitarea situațiilor care cresc evaporarea glandei lacrimogene, de exemplu, rămânerea în încăperile fumurii, vântul puternic, aerul rece și uscat, aerul condiționat;
  • Plasarea monitorului computerului cu 10-20 de grade sub nivelul ochilor, astfel încât să se reducă fisurile pleoapelor și să se reducă evaporarea glandei lacrimale;
  • Purtarea ochelarilor cu margini largi, care vor reduce expunerea ochilor la vânt puternic;
  • Utilizarea preparatelor cu lacrimi artificiale care vor proteja globul ocular.

Aceste metode vor reduce disconfortul, dar nu îl vor elimina. Trebuie amintit că în prezent nu este posibilă vindecarea completă a sindromului de ochi uscat, iar simptomele bolii persistă, de obicei, pe parcursul vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here