De câte ori pe zi ar trebui să facem duș?

0
3294
sanatate
fot.pixabay.com

Spălarea frecventă scurtează viața – spuneau strămoșii noștri. Astăzi, mulți oameni nu își pot imagina viața ocolind dușul de dimineață și seara. Baia și dușul zilnic sunt baza igienei. Tratamentele de spălare vă permit să vă simțiți mereu proaspăt și confortabil. Cu toate acestea, se dovedește că spălarea frecventă nu este atât de bună pentru pielea noastră. Oamenii de știință au dovedit că este doar un mit că, spălarea zilnică este necesară. Vezi de câte ori pe zi ar trebui să faci un duș și la ce poate duce spălarea prea desă.

Conform datelor de la Oficiul Central de Statistică, petrecem aproximativ o oră în fiecare zi pentru a ne spăla și îmbrăca. De câte ori poți face duș în zilele noastre? Se dovedește că de mai multe ori. Cel mai adesea, facem duș o dată sau de două ori pe zi – dimineața și seara. Cu toate acestea, există oameni care fac baie mult mai des. După cum remarcă specialiștii, aceasta nu este o soluție sănătoasă. Cercetătorii au fost convinși de mult timp că excesul de apă, săpun și produse cosmetice pentru îngrijirea pielii sunt dăunătoare. Acest lucru se datorează faptului că o mulțime de substanțe chimice sunt aplicate pe piele. Acestea dăunează sistemului imunitar, neurologiei și distrug flora intestinală.

 

De câte ori ar trebui să faci duș?

Oamenii de știință încearcă de mult timp să răspundă la întrebarea de câte ori pe zi să facă  duș. Atât dermatologii, cât și microbiologii caută răspunsul. Cei mai mulți dintre ei cad de acord să spună că dușul ar trebui să fie făcut de câte ori avem nevoie. Totuși, acest lucru nu ar trebui să decurgă din presiunea socială și simțul datoriei, care spune că dușul ar trebui făcut în fiecare zi, ci din sentimente reale, cum ar fi mirosul corpului sau murdăria vizibilă.

Oamenii de știință subliniază, de asemenea, că lipsa unui duș zilnic nu înseamnă că vom mirosi urăt. Parfumul este secretat doar de glanda prostatică și de subraț, ceea ce înseamnă că spălarea zilnică a întregului corp nu este o necesitate. Unii oameni de știință recomandă dușuri sau băi în fiecare a doua zi, cu spălare regulată (zilnică) a mâinilor și îngrijire pentru igiena locurilor intime. Această recomandare se bazează pe faptul că s-a dovedit că pielea umană nu s-a schimbat prea mult sub influența procesului de evoluție. Încă este ceea ce aveau strămoșii noștri, care nu știau  de săpun, deodorante, creme, loțiuni sau depilare.

 

Pentru unii oameni de știință, chiar și dușurile la fiecare două zile sunt prea mult. Există, de asemenea, cei care indică faptul că dușul ar trebui să fie luat de maximum 2 ori pe săptămână. Datorită acestui fapt, se obține imunitatea naturală împotriva răcelilor, intoxicațiilor alimentare sau a altor boli bacteriene și viruși. Susținătorii dușului de 2 ori pe săptămână indică faptul că trăirea în condiții sterile face corpul nostru vulnerabil la acțiunea organismelor patogene și contribuie la infecții frecvente și provoacă alergii.

 

Cum și cât trebuie să dureze dușul?

Cercetătorii, căutând răspunsul la întrebarea de câte ori pe zi ar trebui să facem un duș, subliniază că este important și modul în care îl luăm și cât durează. Temperatura apei și produsele cosmetice folosite sunt importante. Este indicat că, cu cât ne spălăm mai mult și cu cât temperatura apei este mai ridicată, cu atât este mai rău pentru pielea noastră. Sub influența temperaturii ridicate, pielea devine excesiv de uscată și mai susceptibilă la deteriorare și alergii.

Sfaturi pentru a dormi mai bine în doi | JYSK
fot.pixabay.com

Este indicat că este mai bine să faci dușuri de până la 3 minute. Acestea vă vor permite să scăpați de murdărie, dar să nu spălați mirosul natural al corpului. În timpul unui duș scurt, ar trebui să vă concentrați în principal pe curățarea axilelor și a picioarelor. În timpul spălării, produsele cosmetice de îngrijire, în special săpunurile, nu ar trebui să fie folosite exagerat. Utilizarea lor excesivă înseamnă că scăpăm de stratul protector natural al pielii, de uleiurile și sebumul pe care îl are corpul nostru.

 

Ce, după duș?

După ce ai făcut duș sau baie, hidratarea și îngriirea pielii este absolut recomandată. Acest lucru trebuie făcut imediat după ieșirea din duș. Cremele și balsamurile vor ajuta la hidratarea pielii după baie. După duș, ar trebui să uscați cu atenție și pielea. Merită să ne amintim că ștergerea pielii prea intensă, cu un prosop poate duce la deteriorarea ei. Prin urmare, este indicat că cel mai bine este să se usuce de la sine. Dacă acest lucru nu este posibil sau nu ne place să lăsăm urme după noi, atunci prosopul trebuie folosit blând, aplicându-l pe piele.

 

Cât de des să vă spălați părul?

În timpul dușului zilnic, multe persoane, în special femeile, își spală și părul. Cu toate acestea, se dovedește că spălarea zilnică a capului este la fel de dăunătoare ca și baia zilnică. Pentru părul sănătos (nu prea uscat și nu prea gras), cu un stil de viață calmă și fără probleme cu scalpul (de exemplu, mătreața), părul trebuie spălat de maximum 3 ori pe săptămână. Utilizarea frecventă a șampoanelor și a balsamurilor slăbește și irită șuvițele.

 

Merită să limitezi băile?

Deși oamenii de știință susțin că dușurile merită să fie limitate, dacă facem acest lucru depinde doar de noi. Pentru unii oameni, renunțarea la dușul zilnic este de neconceput. În acest caz, este bine să limitați timpul de spălare și să asigurați o hidratare corespunzătoare a pielii după baie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here