Vopsirea părului este un trend foarte popular. Unele doamne își schimbă culoarea părului în fiecare sezon. Cu toate acestea, trebuie amintit că astfel de metamorfoze nu pot fi întotdeauna bune pentru noi. Vopsirea părului este considerată o procedură agravantă care poate slăbi semnificativ starea părului, dacă sunt utilizați coloranți de calitate inferioară. Vedeți dacă vopselele de păr deteriorează părul.
Astăzi, schimbarea culorii părului este extrem de simplă. Pentru a schimba culoarea, puteți utiliza multe metode. Vopsirea părului se poate face acasă folosind produse naturale. Această soluție nu încarcă părul și îi permite să rămână sănătos, dar oferă efecte delicate. O metamorfoză mult mai spectaculoasă se obține folosind coloranți de păr și alte produse asemănătoare. Cu toate acestea, multe femei se tem că vopselele le vor deteriora părul. Este adevărat ?
Vopsirea ne degradează părul?
Vopsirea părului este o procedură care implică interferențe chimice în structura părului. În consecință, este posibil ca acesta să degradeze starea lor și, mai ales, să deterioreze stratul de solzi care protejează părul de factorii externi. În urma vopsirii, solzii se deschid, ceea ce facilitează impactul factorilor negativi asupra părului.
Vopsindu-vă părul doar o singură dată nu dăunează acestuia, dar este dovedit că schimbările frecvente de culoare îl fac să fie plictisitor, slab, rupt și lipsit de strălucire. Astfel de efecte pot fi cauzate chiar și de vopsirea cu produse sigure și ecologice. Toate acestea apar din cauza faptului că vopsirea părului devine o acțiune regulată.
Efectele negative ale vopsirii părului sunt asociate nu numai cu efectele vopselelor, ci și cu ingredientele conținute de acestea. Acestea provoacă foarte des alergii. Prin urmare, este recomandat să faceți întotdeauna un test alergic înainte de vopsire.
Trebuie amintit că, deși vopsirea părului este o procedură de umflare a părului, opiniile conform cărora această procedură este cancerigenă nu au fost confirmate. Testele efectuate până în prezent nu dau un răspuns specific dacă vopsirea are astfel de efecte negative.
Ingredientele vopselei de păr
Pentru a reduce riscul de deteriorare a părului după vopsire, alegeți produse de înaltă calitate, cu o compoziție bună. Unele dintre substanțe sunt mai nocive decât altele. În ceea ce privește coloranții de păr de proastă calitate, printre altele, amoniac, care provoacă scalarea și pătrunderea coloranților artificiali în păr. Amoniacul acționează extrem de negativ asupra părului, distrugându-i structura. În vopselele de bună calitate, această substanță este înlocuită cu monoetanolamină. Este o formă mai puțin agresivă de amoniac, care funcționează mult mai slab. Trebuie menționat, totuși, că acest lucru nu afectează intensitatea și durabilitatea culorii rezultate.
Oxidantul este un alt ingredient periculos și dăunător din coloranții de păr. Acesta face ca părul să-și piardă culoarea naturală și să permită colorarea artificială.
Vopsea de păr sau metode naturale?
O alternativă de la vopselele de păr sunt metodele casnice pentru iluminarea, întunecarea sau schimbarea culorii a firului de păr. Efectele folosirii lor sunt mai puțin spectaculoase, dar nu agravează starea părului. Acasă, puteți întuneca, deschide sau a-l vopsi roșu. Cele mai sigure forme de colorare includ utilizarea de loțiuni pe bază de plante care nu conțin substanțe chimice sau conservanți.
Dacă doriți să obțineți rezultate mai bune, vă puteți compromite și utiliza vopsele blânde de păr, precum șampoane, mousse și tonere. Acestea nu garantează o colorare permanentă, dar sunt mai sigure decât vopselele tradiționale de păr.
Îngrijirea părului vopsit
Odată ce v-ați vopsit părul, starea acestuia depinde foarte mult de modul în care aveți grijă de acesta. Trebuie amintit că acest lucru ar trebui să fie mai intens decât în cazul părului, pe care nu se aplică niciodată vopsea. Îngrijirea părului vopsit ar trebui să fie, de asemenea, potrivită cu nuanța acestuia. Părul deschis și alte nuanțe întunecate necesită diferite tratamente și produse cosmetice. În magazine și farmacii veți găsi o mulțime de produse cosmetice pentru părul vopsit. Corporațiile produc, printre altele șampoane, balsamuri sau măști. Majoritatea regenerează, protejează culoarea și îngrijește firele ponderate. Pentru îngrijirea părului vopsit, nu uitați că toate tratamentele trebuie să se încheie cu o clătire cu apă rece. Acest lucru va ajuta la închiderea cuticulelor de păr – acest lucru este imposibil cu apa caldă sau fierbinte. Părul vopsit nu trebuie, de asemenea, spălat cu apă caldă, uscat cu un uscător sau pieptănat intens. Firul de păr este delicat și predispus la deteriorarea mecanică, de aceea merită o îngrijire blândă. Cosmeticele pentru părul vopsit conțin de obicei extract de coada-calului, vitamina A, B, C, E, H și biotină, zinc, iod, fier, acid folic și pantotenic și L-cisteină. Pe lângă utilizarea acestui tip de produse cosmetice, ar trebui să vă gândiți și la suplimentarea dietei, preparate care conțin vitamine și elemente care au un efect pozitiv asupra stării părului.