PANARIȚIU – CAUZE, SIMPTOME, MODALITĂȚI DE TRATAMENT ALE PANARIȚIULUI DEGETULUI

0
1533
paranițiu
fot. pixabay.com

Panarițiul este o inflamație purulentă a degetelor. Apare pe suprafața palmară a degetelor mâinii, adică pe partea opusă unghiei. De obicei, cauza este vătămarea. Panarițiul poate fi în mai multe tipuri, de exemplu, de piele, subcutanat, osos, de articulație sau tendon. În unele cazuri, poate apărea nu numai pe degetele mâinilor, ci și a picioarelor. Indiferent de locul în care apare, tratamentul acestuia trebuie început cât mai curând. Dacă este lăsat netratat, degetul suferă consecințe neplăcute și se poate răspândi la alte degete.

Panarițiul pe deget este un tip de flegmon sau infecție purulentă. De obicei, implică mai multe straturi diferite ale organului și afectează cel mai adesea țesutul conjunctiv liber subcutanat. Inflamația nu este limitată de țesutul de granulație sau trichinosis.

Panarițiul degetului – ce trebuie să știi?

deget
fot. pixabay.com

Panarițiul degetului este o afecțiune, care afectează cel mai adesea mâinile, apare mult mai rar în cazul degetelor de la picioare. Leziunile anterioare, de exemplu, înțepături severe sau zgârieturi, sunt indicate ca fiind cauzele modificărilor degetului. Microbii ajung în astfel de leziuni și migrează în organism. Panarițiul degetului se dezvoltă în jurul vârfului degetului sau în interiorul său. Boala se dezvoltă, de obicei, foarte rapid și implicarea profundă a țesuturilor apare aproape imediat. Aceasta este o afecțiune periculoasă, care poate duce chiar la deteriorarea funcției motorice a mâinii.

Panarițiul degetului – care sunt tipurile de afecțiune?

Un panarițiu poate lua mai multe forme. Medicina menționează:

  • Panarițiul pielii – apare atunci când puroiul apare sub epidermul îngroșat;
  • Stroma subcutanată – aceasta se manifestă prin faptul că infecția implică țesutul subcutanat; inflamația afectează, de obicei, un falange; în cazuri extreme, panarițiul subcutanat al degetului pot provoca complicații sub formă de artrită purulentă, oase și teci de tendon, precum și duce la necroză și restricționarea mobilității degetelor;
  • Tendinită – ca urmare, infecția implică teci de tendon; acest tip de panarițiu pe deget este rezultatul deteriorării directe a tecii; se recomandă începerea tratamentului cât mai curând posibil, deoarece tendonita poate duce la deteriorarea tendonului;
  • Stroma articulară – infecția apare prin continuitate sau ca urmare a vătămării directe a articulației;
  • Gajul osos – este rezultatul complicațiilor după infecțiile structurilor de suprafață.

Simptomele panarițiului degetului

Simptomele panarițiului unghiilor pot varia ușor în funcție de tipul de afecțiune. Caracteristica lor comună este însă prezența abceselor, a durerii și arsurilor în jurul zonei afectate. Durerea la panarițiul degetului este extrem de puternică și pulsantă. Se dovedește că se intensifică noaptea și cu lovituri subcutanate – după lăsarea degetului. Un simptom caracteristic al panarițiului vascular subcutanate este, de asemenea, umflarea, care apare pe partea dorsală a mâinii. Pe de altă parte, tendonita este asociată cu umflarea, roșeața și sensibilitatea la atingere. În plus, unii pacienți se confruntă cu dureri ascuțite la îndreptare. Simptomele panarițiului osos și ale articulațiilor sunt, totuși, durere, umflare, roșeață în jurul articulațiilor și probleme cu mobilitatea articulației, febră și frisoane.

Tratamentul panarițiului degetului

În cazul în care panarițiul degetului ia o formă ușoară, tratamentul poate avea loc acasă. Ca remedii casnice pentru panarițiul degetelor, sunt indicate ambalaje de bicarbonat de sodiu, înmuierea degetului în infuzie de salvie și o soluție de apă și săpun gri. De asemenea, este recomandat să înmoi degetul în apă clocotită în serii foarte scurte. Remediile casnice pentru panarițiul degetelor prezintă antibacterienele, ce ameliorează inflamația și umflarea, precum și puroi astringent.

Dacă remediile casnice pentru panarițiul degetelor nu ajută, atunci trebuie să te adresezi unui medic. Tratamentul panarițiului depinde de tipul acestuia. La tipul de piele, include o tăietură a epidermei și eliminarea purulentă de la locul infecției. În cazul panarițiilor vasculare cerebrale subcutanate, se efectuează anestezie locală. În timpul acesteia, medicul taie pielea în zona durerii și pune un filtru, imobilizând degetul. Aceasta este pentru a elimina durerea și umflarea. Tratamentul de panariții vasculare ale degetului foarte des include, de asemenea, utilizarea de antibiotice.

Panarițiul degetului – cum să-l recunoști?

Panarițiul degetului este adesea numită paronychia. Cu toate acestea, trebuie amintit că acestea sunt două boli diferite. Paronychia este cauzată de infecții bacteriene. Cele mai des menționate cauze ale putregaiului piciorului sunt manichiura efectuată incorect. Riscul de a provoca boala este crescut prin îndepărtarea cuticulelor cu instrumente ascuțite sau prea aproape de buzunarul unghiilor. Simptomele putregaiului piciorului sunt roșeața axului unghiilor, sensibilitatea și durerile. Umflarea țesuturilor și durerea apar, de asemenea, rapid și puroiul începe să se acumuleze. Tratamentul putregaiului piciorului depinde de gradul de infecție, atunci când este mic, poți utiliza remedii casnice similare cu tratamentul învelișului degetelor. În cazul ineficienței metodelor la domiciliu, este necesar un tratament chirurgical și utilizarea antibioticelor generale sau locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here