OTITA COPILULUI – CE O PROVOACĂ, CUM SĂ RECUNOȘTI ȘI SĂ TRATEZI SIMPTOMELE

0
649
copil
fot. pixabay.com

Otita este cea mai frecventă la copii (deși boala poate apărea și la adulți). În grupul de risc se află copiii sub 2 ani. Datele medicale indică faptul că în primii doi ani de viață, 65% dintre copii s-au îmbolnăvit de otită. Ba mai mult, bolii îi place să se reînnoiască, deoarece aproximativ 30% au avut otită de mai mult de trei ori. Otita urechii medii este o boală extrem de supărătoare și dureroasă. Vezi de unde provine, cum să o tratezi și să contracarezi complicațiile periculoase.

Otita este clasificată ca boală din copilărie. Cel mai adesea apare la copii sub 3 ani. Doctorii observă aici relația – cu cât copilul este mai mare, cu atât riscul de dezvoltare a bolii este mai mic.

Care sunt cauzele otitei la copil?

Anatomia este indicată ca principala cauză a otitei la un copil. La copii mici, trompa lui Eustachio este scurtă, largă și, de asemenea, rulează pe orizontală, conectând timpanul cu gâtul. Acest lucru înseamnă că gura copilului este permanent deschisă, astfel încât bacteriile și virusurile acumulate în nazofaringe pot ajunge în ea fără probleme. Prin urmare, otita la un copil este foarte des o complicație după infecția tractului respirator superior.

De obicei, bacteriile, care provoacă faringita sau laringita sunt responsabile pentru otita la copii. De asemenea, se poate întâmpla ca otita să aibă o origine virală. În acest caz, responsabilitatea trebuie asociată virusurilor gripale, paragripei, adenovirusurilor și rinovirusurilor. Ele provoacă apariția transpirației, care este un teren excelent de reproducere pentru bacterii.
Factorii, care cresc riscul de otita la un copil sunt:

  • anomalii ale palatului;
  • hipertrofia amigdalelor, ce închide evacuarea trompei lui Eustachio;
  • obstrucția trompei lui Eustachio, cauzată de edem alergic al mucoasei ce căptușește trompeta;
  • sinuzită cronică, precum și boli infecțioase – scleroză, rujeolă sau varicelă;
  • expunerea copilului la fumul de țigară, care irită nasul și gâtul.

În ce constă otita?

Creșterea infecțiilor cauzate de bacterii și viruși face ca umflarea mucoasei să crească, ceea ce aliniază trompa lui Eustachio. Aceasta provoacă deteriorarea patenței sale și perturbarea presiunii în ureche. Ca urmare, apare edemul membranei timpanice și supraproducția de mucus, care nu se poate scurge liber (aceasta se datorează obstrucției trompei lui Eustachio). Mucusul inutil se acumulează și poate provoca ruperea membranei timpanice, care se manifestă prin scurgeri din ureche.

Care sunt simptomele otitei?

Inflamarea urechii medii la un copil al majorității oamenilor este asociată cu dureri foarte severe, pe care le simte copilul. Cu toate acestea, trebuie amintit că în aproximativ 20% din cazuri durerea nu apare aproape deloc. Pe lângă durere, simptomele otitei la un copil includ: febră ridicată, care ajunge până la 40 de grade, anxietate și probleme de somn, lipsa dorinței de supt, vărsături, diaree. Copiii mai mari au, de asemenea, pierderi de auz și țiuit, dar durerea de ureche este predominantă. Durerea de ureche la inflamație durează și se intensifică noaptea și în poziția de dormit. Scade atunci când are loc scurgerea din urechi.

tratament
fot. pixabay.com

Cum să diagnostichezi otita?

Pentru a diagnostica otita, se efectuează mai întâi un examen otoscopic. Acesta se bazează pe vizualizarea interiorului canalului auditiv extern și a membranei timpanice prin geamul vizual. În unele cazuri, medicul poate prescrie suplimentar o radiografie a osului temporal. Testele suplimentare sunt efectuate, de obicei, atunci când este posibil să apară complicații, cum ar fi mastoidita

Tratamentul otitei la copii

Dacă diagnosticul de otitei este confirmat, copilul începe tratamentul. Părinții trebuie să țină minte faptul că trebuie vizitat un medic, atunci când copilul are o febră mai mare de 39 de grade, vărsături, diaree și dureri de durere severe. Înainte de vizită, merită să-i oferi copilului tău un calmant, dar nu poți aplica niciun medicament specializat sau picături de ureche.

Antibioticele pentru otita vor fi prescrise de medicul tău doar în cazuri specifice. Acestea includ: vârsta pacientului (mai puțin de jumătate de an), febră ridicată, scurgeri de urechi și otită bilaterală. În cazurile în care copilul este mai în vârstă și infecția este relativ ușoară, este suficient să se administreze calmante. Igiena este importantă și în timpul otitei la un copil. Dacă apare secreția purulentă, este necesar să schimbi pansamentul în mod regulat și să folosești picăturile de ureche prescrise de medic. Pentru alinare, poți utiliza, de asemenea, remedii casnice pentru otită, cum ar fi comprese calde și uscate ale urechii.

Tratamentul otitei acute la un copil durează aproximativ 3 săptămâni. După finalizarea tratamentului, repetă examinarea urechii și asigură-te că infecția a dispărut. Medicul trebuie să verifice dacă auzul a fost afectat ca urmare a inflamației și dacă nu există secreție în cavitatea timpanică. Otita netratată la un copil poate provoca multe complicații, de exemplu mastoidită, pareză, paralizie a nervului facial periferic, pierderi de auz sau otită exterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here