TENSIUNEA ARTERIALĂ SCĂZUTĂ – CUM SĂ FACI FAȚĂ HIPOTONIEI?

0
1262
hipotensiune
fot. pixabay.com

Tensiunea scăzută este diagnosticată în principal la femei și adolescente. Hipotensiunea este însoțită de, printre altele, amețeli și deteriorarea stării de bine. Boala apare mai ales când vremea se schimbă. Tensiunea arterială scăzută nu necesită, de obicei, tratament, dar merită să cunoaștem modalități, care vor ajuta la reducerea disconfortului asociat cu hipotensiunea. Vezi cum să faci față hipontensiunii.

Hipotensiunea este de obicei neglijată, chiar și de medici. Persoanelor, care suferă de hipotensiune arterială, sunt de obicei tratate prin recomandarea consumului unui pahar de alcool sau băutul unei cafele negre. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în unele cazuri, tratamentul tensiunii scăzute este obligatoriu. Tratamentul trebuie început atunci când este implicată hipotensiunea secundară.

Ce este hipotensiunea?

Vorbim de hipotensiune dacă tensiunea arterială a femeii este sub 90/60 mmHg și sub 100/70 mmHg la un bărbat. Se raportează că 1-2% din populația adultă suferă de hipotensiune. Boala nu este la fel de periculoasă ca hipertensiunea, dar o scădere bruscă a tensiunii poate provoca afecțiuni, care împiedică funcționarea normală. Tensiunea arterială scăzută trebuie consultată întotdeauna cu un medic, al cărui rol este de a determina dacă hipotensiunea este primară sau secundară.

Hipotensiunea – primară sau secundară?

Hipotensiunea arterială primară apare când tensiunea arterială scăzută persistă cronic și cauzele acesteia nu pot fi descoperite. Hipotensiunea primară apare de obicei ca antecedente familiale. Cel mai adesea apare la adolescenți, persoane tinere și de vârstă mijlocie, femei subțiri. Datele medicale indică faptul că, 90% dintre persoanele care se confruntă cu tensiune arterială scăzută, suferă de hipotensiune arterială primară. Vestea bună este că nu necesită tratament specializat.

Al doilea tip de hipotensiune este hipotensiunea arterială secundară. Afectează 10% din persoanele cu hipotensiune. Cauzele sale sunt boli cardiologice și endocrine grave. Acest tip de hipotensiune trebuie tratată.

Care sunt cauzele tensiunii scăzute?

În cazul hipotensiunii secundare, cauzele sale includ astfel de boli precum: anemie, hipoadrenalism, epilepsie, diabet, boala Parkinson. Tensiunea scăzută poate fi, de asemenea, o consecință a stresului ridicat, a hemoragiei, a deshidratării prelungite, a arsurilor extinse și a utilizării anumitor medicamente, de exemplu, psihotrope.

Ca o cauză a hipotensiunii arteriale primare, este elasticitatea scăzută a pereților arterei. Aceasta face ca sângele să curgă mai lent și cu o presiune mai mică. Drept urmare, țesuturile sunt mai puțin oxigenate. Această afecțiune poate duce la diverse afecțiuni. Structura anormală a arterei este, în majoritatea cazurilor, o problemă genetică.

De asemenea, medicina vorbește despre hipotensiune arterială ortostatică. Apare la persoanele cu tensiune arterială normală sau hipertensiune arterial, în cazul unei schimbări rapide de poziție din culcat în picioare. Este cauzat de faptul că sângele se acumulează în picioare și viscere și, astfel, cantitățile reduse merg spre inimă.

Simptomele tensiunii arteriale scăzute

oboseală
fot. pixabay.com

Tensiunea scăzută poate apărea ca o condiție cronică, sau ca răspuns la schimbările condițiilor meteorologice. Simptomele sale adesea împiedică funcționarea normală și sarcinile de bază. Simptomele tensiunii scăzute sunt:

  • amețeală;
  • pete întunecate înaintea ochilor
  • ritm cardiac anormal
  • ritm cardiac rapid
  • față palidă, mâini și picioare reci
  • atacuri de greață
  • leșin (mai ales când stai mai mult)
  • transpirații de noapte
  • senzație de oboseală, slăbiciune
  • senzația de rău când vremea se schimbă
  • probleme de concentrare.

Cum să faci diagnoza hipotensiunii?

Cu hipotensiune arterială trebuie să te prezinți la medic, atunci când aceasta face viața dificilă. O altă recomandare pentru a vizita un medic este, de asemenea, un puls accelerat la presiune joasă. Diagnosticul include nu numai măsurători ale tensiunii arteriale de către medic, ci și urină, morfologie, ECG și uneori ecografie a inimii. În unele cazuri, este necesară o analiză a bioelementelor din sânge.

Cum să faci față hipotensiunii?

Cel mai adesea, tratamentul tensiunii scăzute nu include tratamentul cu produse farmaceutice. Medicii recomandă utilizarea unor măsuri ad-hoc pentru scăderea tensiunii arteriale. Când simți că scade, ar trebui să bei o ceașcă de cafea naturală, un pahar de coco-cola, băutură energetică sau un drink. Aceste tipuri de băuturi stimulează sistemul nervos central, vasomotor și respirator. Cu toate acestea, trebuie amintit că aceste metode nu sunt întotdeauna eficiente, iar organismul se poate obișnui cu efectele cofeinei.

În cazul în care, ca urmare a tensiunii scăzute, simți că poate apărea leșinul, se recomandă să desfaci hainele care îngreunează respirația, să ieși la aer curat/să deschizi fereastra, să iei o poziție confortabilă de șezut și să cobori capul sub nivelul inimii, să bei o băutură rece în înghițituri mici.

Cum să eviți scăderea bruscă a tensiunii arteriale?

Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să evite scăderea bruscă a acesteia. În acest scop, se recomandă aplicarea principiilor prevenției. Ei spun să:

  • Eviți schimbările bruște de poziție. Ridicarea bruscă de pe un scaun sau coborârea din pat înseamnă că sângele se scurge rapid până la picioare și devii slăbit. Prin urmare, după ce te-ai trezit, întinde-te un timp, apoi așează-te încet, coboară-ți picioarele din pat și ridică-te încet.
  • Înainte de a te ridica dimineața, poți face un masaj uscat în pat – cu un prosop sau o mănușă, mai întâi masează brațele și picioarele degetelor spre inimă, apoi restul corpului.
  • Fă un duș alternativ rece-cald.
  • Evită sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, expunere la soare si bronzat.
  • Exersează regulat. Se recomandă mișcare, ceea ce face ca vasele de sânge ale picioarelor să fie mai elastice, de exemplu înot, aerobic, alergare, ciclism.
  • Dormi suficient, relaxează-te. Dormi pe o pernă înaltă. Acest aranjament al corpului împiedică adesea urinarea excesivă (și, prin urmare, vizitarea băii frecvent noaptea), iar acest lucru protejează împotriva hipotensiunii arteriale.
  • Renunță la medicamente, în special la fumat. Evită locurile de fumate și nu sta în încăperile slab ventilate.
  • Mănâncă mai des, dar porții mici – foamea poate duce la scăderea tensiunii, deoarece scade glicemia. Mănâncă multe fructe, legume și pește afumat și redu grăsimile animale în dieta ta. Poți adăuga, de asemenea, unele alimente suplimentare (sarea joacă un rol important în menținerea tensiunii arteriale).

Bea aproximativ 2 litri de lichid pe zi. Pe vreme caldă și la efort fizic ridicat mai multă, deoarece atunci când transpiri, tensiunea scade. Optează pentru ierburi – de preferință un amestec de floare de lavandă, plantă de cimbru, maghiran și frunze de mentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here