CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE DEFECTE CARDIACE LA COPII

0
673
copil
fot. pixabay.com

Datele medicale indică faptul că aproximativ 0,6% dintre nou-născuții vii sunt născuți cu defecte cardiace. În România, aproximativ 3.000 de copii sunt afectați anual de boli cardiace congenitale. Cel mai adesea, disfuncțiile sunt diagnosticate imediat după naștere și atunci începe tratamentul acestora. Deoarece majoritatea defectelor de naștere la un copil pun viața în pericol, tratamentul trebuie să înceapă imediat. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, în unele cazuri, este posibil ca bolile de inimă congenitale să nu prezinte simptome vizibile mult timp. Află despre cele mai frecvente defecte de naștere la copii.

Inima fetală începe să se dezvolte și începe să bată în primele șase săptămâni de sarcină. În această perioadă se formează principalele vase de sânge, care sunt responsabile de drenarea și aducerea sângelui la inimă. În timpul formării inimii fetale, pot apărea posibile defecte cardiace. Medicii nu sunt capabili să indice complet cauzele. Printre factorii, care pot provoca defecte de naștere la un copil se numără tulburările genetice, bolile mamei, medicamentele luate în timpul sarcinii și factorii de mediu.

Defectele congenitale ale inimii la copii: defect septal ventricular

Defectul septal ventricular este cel mai frecvent defect cardiac congenital la copii. Defectul reprezintă 20% din toate defectele de naștere și poate apărea singur sau cu alte disfuncții. Această boală se bazează pe scurgeri stânga-dreapta la nivel ventricular, creșterea ganglionilor, mărirea atriului stâng al inimii și suprasarcină ventriculară stângă. Ca urmare, defectul septal ventricular duce la insuficiență circulatorie și hipertensiune fetală. Modificările mici nu oferă practic nici un simptom, doar în timpul ascultării se poate detecta un murmur cardiac, cu atât defectul este mai mare, cu atât acestea sunt mai numeroase și intensificate. Acest defect cardiac congenital la copii este tratat inițial conservator (este indicat că, în multe cazuri, defectul dispare spontan până la vârsta de 2 ani), în cazul în care tratamentul nu reușește, este efectuată operația.

Defectele congenitale ale inimii la copii: defect septal atrial

Boala cardiacă congenitală, definită ca un defect al septului atrial, rezultă din tulburări ale dezvoltării septului atrial. Defectul poate apărea în diferite părți ale septului, cu toate acestea, cel mai adesea apare în locul, în care după naștere ar trebui să fie localizată așa numita gaură ovală. Dacă defectul congenital nu este mare, nu dă simptome și se închide spontan în câteva luni de la naștere. Defecte mari se leagă cu efectuarea intervenției chirurgicale. Este necesară, deoarece ajută la prevenirea aritmiilor cardiace și a insuficienței circulatorii. Simptomele acestei boli cardiace congenitale la copii sunt murmure de inimă și infecții respiratorii recurente. Defectul este detectat la aproximativ 12% dintre nou-născuți, cu toate acestea, cel mai devreme, cu toate acestea, disfuncțiile sunt diagnosticate la adulți, deoarece nu dau simptome de multă vreme.

defect cardiac
fot. pixabay.com

Defectele congenitale ale inimii la copii: brevet ductus arteriosus Botalla

Botalla ductus arteriosus este un vas de sânge, care leagă artera pulmonară stângă cu aorta din făt, astfel încât sângele ocolește vasele pulmonare. Acest canal trebuie să se închidă spontan în decurs de 24 de ore de la prima respirație a copilului, deoarece încetează să-și îndeplinească rolul. Vorbim despre o boală cardiacă congenitală la un copil atunci când cordonul Botall nu se închide în timpul alocat. Ca urmare, sângele din ventriculul stâng curge spre artera pulmonară și plămâni, în loc să curgă spre aortă și apoi către țesuturile corpului. Simptomele acestei boli cardiace congenitale la copii apar la aproximativ 3 zile de la naștere. Tahicardia, murmurul moale în partea superioară a sternului se observă la copilul mic. Un defect avansat are ca rezultat înălțimea mică a copilului și inflamarea frecventă a căilor respiratorii. Pentru a evita afectarea inimii și a plămânilor este necesară operația. Acest defect este diagnosticat la aproximativ 10% din populație și este mai frecvent, alături de alte disfuncții cardiace.

Defectele congenitale ale inimii la copii: îngustarea istmului aortic

Aorta este cea mai importantă arteră, ramurile sale sunt responsabile de distribuirea sângelui în întregul corp. Dacă stenoza aortică apare aproape de ieșirea din inimă, organele de sub această zonă pot să funcționeze defectuos. Acest lucru se datorează aportului insuficient de sânge. Tulburările afectează în principal corpul inferior, adică picioare, coapse și rinichi. Printre simptomele acestui defect cardiac se numără un puls slab asupra arterelor de sub stenoză, cianoză, cefalee, hemoragii, angină pectorală și insuficiență cardiacă. Stenoza aortică este diagnosticată la 8-10% dintre copii. Tratamentul defectului constă în dilatarea aortei folosind un balon special sau aplicarea unui stent vascular, extinzând astfel vasele. În unele cazuri, tratamentul chirurgical este necesar.

Defectele congenitale ale inimii la copii: stenoza de valvă pulmonara critica

Stenoza valvulară a arterei pulmonare este un defect cardiac, în care sângele nu poate curge din ventriculul drept. Drept urmare, încărcătura din ventriculul drept crește și hipertrofia acesteia. Dacă defectul este avansat, apare respirația îngreunată, amețeli, vedere încețoșată, oboseală rapidă după exercițiu, leșin, creștere slabă a greutății. Apar, de asemenea, simptome ale insuficienței ventriculului drept cu edem periferic. Defectul trebuie tratat în primii ani de viață. Tratamentul presupune lărgirea valvei cu un balon special sau înlocuirea după o proteză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here