ULEI DE RAPIȚĂ

0
26
antiinflamator
fot. pixabay.com

Uleiul de rapiță este unul dintre cele mai sănătoase grăsimi vegetale. Conține o serie de ingrediente active valoroase pentru sănătate. Au un efect pozitiv asupra organismului. Uleiul de rapiță este recomandat ca ingredient în multe diete și are, de asemenea, proprietăți cosmetice. Cosmeticele folosesc ulei de rapiță pentru îngrijirea pielii și a părului. Vezi ce trebuie să știi despre uleiul de rapiță.

Uleiul de rapiță din România este încă subestimat, în timp ce este unul dintre cele mai sănătoase grăsimi vegetale. Permite, printre altele, scăderea colesterolului rău în sânge și influențează pozitiv tulburările tinereții. Uleiul de rapiță este obținut din rapiță, adică plante din familia brassica. Rapița este cultivată pe scară largă în climat temperat, de asemenea, în România. Un litru de ulei de rapiță este produs din până la 3 kg de semințe. Grăsimea vegetală obținută din ele este bogată în acizi grași nesaturați și vitamine. Îi datorează proprietăți de sănătate.

Proprietăți nutritive ale uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță conține multe ingrediente importante pentru om, dar, din păcate, are și calorii. Conține aproximativ 880 de calorii în 100 de grame de ulei. În plus, în această grăsime vegetală vei găsi:

  • Acizii grași nesaturați – uleiul de rapiță se caracterizează printr-un conținut ridicat de acizi grași nesaturați, care includ omega 6, omega 3 și acid oleic; ceea ce este important, uleiul de rapiță menține un echilibru ideal între acizii grași din organism;
  • Beta-caroten (provitamina A) – este o substanță care susține activitatea ochiului, a pielii și a mucoaselor;
  • Vitamina E – este un puternic antioxidant și are o importanță deosebită pentru menținerea tinereții;
  • Vitamina K – participă la coagularea sângelui și la metabolismul osos;
  • Steroli vegetali – aceste substanțe ajută la reducerea colesterolului rău în sânge.

Proprietățile uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță este utilizat în multe domenii. Este utilizat în gătit, cosmetică și medicină naturală. Uleiul de rapiță este extrem de eficient în aceste domenii. Cele mai importante proprietăți ale acestuia sunt:

  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare – acest lucru este posibil datorită conținutului de fitosteroli și acizi grași omega 3 și 6 din uleiul de rapiță; acești compuși ajută la menținerea nivelului normal de colesterol în organism, scăzând în același timp nivelul rău; astfel, uleiul de rapiță are un efect profilactic asupra bolilor cardiovasculare, de exemplu infarct miocardic, ischemie sau accident vascular cerebral;
  • Îngrijirea pielii – datorită faptului că uleiul de rapiță este bogat în vitamina E, este adesea folosit de produsele cosmetice; vitamina E ca un puternic antioxidant întârzie procesul de îmbătrânire prin protejarea pielii împotriva radicalilor liberi și a factorilor externi dăunători; Uleiul de rapiță grăbește, de asemenea, referința pielii, reduce aspectul ridurilor și ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii;
  • Acțiune preventivă în domeniul cancerului – acest â lucru este posibil datorită conținutului de antioxidanți;
  • Reducerea riscului de diabet – acizii grași nesaturați conținuți în uleiul de rapiță ajută la menținerea nivelului normal al glicemiei.

    produse cosmetice
    fot. pixabay.com

Cum să folosești uleiul de rapiță?

Uleiul de rapiță este o grăsime vegetală universală. Îl poți folosi în mai multe moduri. Funcționează ca:

  • Adaos la salate și preparate reci – uleiul de rapiță este adesea unul dintre ingredientele pansamentelor pentru sosuri;
  • Grăsimea de prăjire – temperatura de fumat a uleiului de rapiță este de 200 de grade Celsius; la această temperatură, grăsimea începe să ardă și să elibereze de substanțe cancerigene, motiv pentru care uleiul de rapiță nu trebuie adus la această temperatură;
  • Cosmetice – uleiul de rapiță este un cosmetic natural folosit pentru hrănirea și îngrijirea scalpului, părului și întregului corp; produsele cosmetice îl folosesc și ca ingredient în măști naturale, de casă, măști pentru față și păr și balsamuri pentru unghii; până la câteva picături de ulei de rapiță se adaugă produselor cosmetice de casă, cum ar fi peeling-urile și măștile de păr; nu exagera, altfel cosmeticele vor fi prea grase.

Ulei de rapiță rafinat vs nerafinat

Rafinarea grăsimilor vegetale constă în purificarea uleiului. Se realizează utilizând substanțe chimice, de exemplu, pământ diatomac sau acizi fosforici. Sub influența rafinării, uleiul de rapiță își pierde culoarea naturală, mirosul și gustul, care devine neutru. Trebuie amintit faptul că uleiul de rapiță rafinat conține cantități mici de substanțe benefice pentru sănătate, adică vitamine, enzime și minerale. Prin urmare, persoanele care doresc să folosească proprietățile uleiului de rapiță în prevenire, tratament sau produse cosmetice ar trebui să opteze pentru versiunea nerafinată și să consume uleiul la rece. Pe de altă parte, pentru prăjire și coacere, este mai bine să folosești ulei rafinat, care are o temperatură mai mare de fumat și o durată de valabilitate mai lungă. Uleiul de rapiță neterminat și rafinat poate fi cumpărat în magazinele alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here