AMEȚELI

0
997
slăbiciune
fot. pixabay.com

Fiecare dintre noi a experimentat amețeli. Ele pot apărea brusc, fără niciun motiv, și durează de la câteva secunde până la câteva zile sau săptămâni. Amețeala poate fi precedată și de un eveniment specific, de exemplu, lovituri sau căderi. Prin urmare, acest simptom poate avea multe cauze și nu este ușor să se determine clar cauza amețelilor. Află despre cele mai frecvente cauze și tipuri.

Amețelile se pot întâmpla oricui. Uneori, acestea sunt rezultatul unei schimbări bruște de poziție, care este asociată cu hipoxie temporară a creierului, presiune scăzută, probleme cu urechile. Amețelile rezultate din aceste cauze trec, de obicei, în câteva secunde sau minute. Cu toate acestea, se pare că amețeala devine o problemă persistentă și durează până la câteva zile sau săptămâni. Atunci amețelile nu pot fi subestimate, deoarece poate însemna o boală gravă.

De unde apar amețelile?

Medicina blamează sistemul nervos pentru amețeli, care este responsabil pentru menținerea echilibrului și a posturii corporale adecvate. Tulburările în funcțiile părților sistemului nervos pot duce la amețeli. Cel mai adesea, tulburările apar în zona labirintului, adică o parte a urechii interne. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca ochii și atingerea să fie responsabile de amețeală. Deteriorarea acestor structuri duce la lipsa de cooperare și amețeli.

Amețeli – sau ce?

Sentimentul de amețeală este extrem de individual. Ceea ce o persoană consideră a fi o amețeală este doar o amețire sau întunecare în fața ochilor pentru ceilalți. În general, amețelile sunt o senzație de învârtire a mediului înconjurător sau a corpului, senzație de cădere sau de eșec, senzație de amețire, confuzie sau pre-sincopă. Amețelile pot apărea ca o boală independentă sau să însoțească alte simptome. Cel mai adesea când simți amețeală, există, de asemenea, greață, vărsături, sunete în urechi, transpirație excesivă, frică, atacuri de panică. Amețelile pot apărea brusc fără semnale anterioare sau pot fi precedate de semnale, care indică o afecțiune. Timpul apariției lor este o chestiune individuală.

Tipuri de amețeală

Amețelile pot lua multe forme. Acest lucru provine din motivul apariției lor. Este indicat că:

  • Amețeala severă, bruscă și pe termen scurt este rezultatul unei modificări a poziției corpului sau a hiperventilației; ele pot, de asemenea, să anunțe începutul bolii Maniere, care este acumularea de apă la ureche; alte cauze ale acestui tip de amețeli sunt: hiperglicemie și insuficiență carotidă;
  • Amețeala puternică, bruscă și prelungită este un efect al bolilor sau rănilor labirintului și nervului vestibular;
  • Amețelile cronice pot fi dovezi ale aterosclerozei vaselor cerebrale sau a tumorii sternocerebelare;

    alimentație
    fot. pixabay.com

Amețeli recurente combinate cu slăbiciune, paloare a pielii și conjunctivite și oboseală ușoară, sunt simptome ale anemiei.

Care sunt cele mai dese cauze ale amețelilor?

Printre cele mai frecvente cauze ale amețelilor sunt infecțiile virale ale organului de echilibru, adică labirintul. Aceste afecțiuni sunt, de obicei, temporare și trec relativ repede. În plus, medicii subliniază că persoanele diagnosticate cu amețeli au și:

  • Boala Ménière;
  • Glicemie scăzută;
  • O scădere a tensiunii arteriale atunci când se ridică dintr-o poziție de șezut sau culcat – acest lucru se aplică în special persoanelor în vârstă și femeilor însărcinate;
  • Tulburări ale alimentării cu sânge la creier – frecvente la persoanele în vârstă cu degenerare a coloanei cervicale;
  • AVC sau atac ischemic tranzitoriu;
  • Tumora cerebrală sau hemoragie cerebrală;
  • Intoxicații cu monoxid de carbon (ca urmare a obstrucției conductelor de ventilație în locuințe cu instalații de gaz);
  • Intoxicații cu alcool sau droguri, abuz cronic de alcool;
  • Boala de mișcare;
  • Boli generale, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, ateroscleroza și aritmiile.

Amețeli: când să mergi la medic?

Amețelile nu trebuie subestimate, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să te prezinți întotdeauna la medic. Cu toate acestea, ar trebui să primești ajutor imediat atunci când:

  • Amețeala este însoțită de slăbiciune, amorțeală a feței, brațelor și / sau picioarelor, dificultăți de vorbire – acestea sunt simptome ale unui accident vascular cerebral;
  • Amețeala apare cu temperaturi ridicate, diaree, erupții cutanate sau infecții bacteriene – aceasta poate fi sepsis.

Cum se tratează amețelile?

Tratamentul amețelilor este întotdeauna cauzal. Este dificil să identifici o terapie specifică care elimină disconfortul. De obicei, se recomandă un factor, care poate provoca amețeli, de ex. în cazul, în care amețelile se datorează tulburărilor de labirint, este necesar să se reducă cantitatea de lichid din ea și să se deblocheze. Pentru amețeli, se recomandă, de asemenea, metode naturale, de exemplu, acupresiune, infuzii de ceai de mentă, sunătoare sau ginkgo biloba, trecerea la o dietă săracă în grăsimi, cu multe legume și fructe, evitarea mișcărilor bruște, limitarea cafelei și a altor băuturi bogate în cafeină sau respirația într-o pungă mică de hârtie, pentru a regla concentrația de oxigen și dioxid de carbon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here