ALERGIA LA GLUTEN – CARE SUNT SIMPTOMELE INTOLERANȚEI GLUTENULUI

0
1223
alergie
fot. pixabay.com

Glutenul a fost recent o adevărată senzație. Auzim foarte des despre daunele cauzate de consumul de gluten. Celebrități, dieteticieni și sportivi recomandă să încetezi să consumi gluten. Acest lucru, ne ajută să fim mai sănătoși, mai rezistenți, mai vitali. Se pare că la gluten însă, ar trebui să renunțe persoanele, care sunt alergice la acesta sau suferă de intoleranță. Reține că alergia la gluten nu este aceeași cu intoleranța la gluten. Vezi diferența dintre aceste două boli și care sunt simptomele lor.

Alergia la gluten și intoleranța la gluten, care apare cel mai adesea sub forma bolii celiace, sunt boli care aparțin grupului de intoleranțe alimentare. Cu toate acestea, se subliniază că alergia la gluten este mult mai frecventă. Apare la până la 20% din oameni, în timp ce intoleranța la gluten este o problemă în 10% din societate.

Ce trebuie să știi despre alergia la gluten?

Alergia la gluten este o boală, care aparține intoleranțelor alimentare. Poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Se estimează că 20% din populație se luptă cu alergia la gluten. Simptomele alergiei la gluten apar imediat după digestie, dar în unele cazuri pot apărea târziu. Ceea ce este important, simptomele alergiei la gluten se schimbă odată cu vârsta. Pentru copii, cele mai frecvente simptome sunt dermatita atopică și problemele digestive sau respiratorii. Aceste simptome apar după consumarea unor cantități chiar mici de gluten. Trebuie amintit că, de obicei, copiii cresc din alergia și intoleranța la gluten.

În alergiile la gluten la adulți, simptomele bolii includ urticarie, angioedem, șoc anafilactic sau diaree. Este indicat, de asemenea, că la adulți, alergia la gluten poate apărea doar în legătură directă cu exercițiile fizice. Adulții cu alergie la gluten suferă ani buni (de obicei boala nu dispare), iar pentru a apărea simptomele de mai sus, este necesară o cantitate mare de gluten organismului.

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten devine o problemă mai frecventă. Surse medicale spun că astăzi, aproximativ 10% din populație suferă de asta. Intoleranța la gluten se manifestă prin faptul că organismul nu poate tolera proteine ​​găsite în cereale precum grâu, secară, orz. Boala celiacă este cea mai frecventă manifestare a bolii de intoleranță la gluten. În plus, medicina indică, de asemenea, alergie la grâu și hipersensibilitate necelulară la gluten.

Simptomele intoleranței la gluten

artrită
fot. pixabay.com

Ce simptome de intoleranță la gluten vor apărea la o persoană este influențat de boala individului. În cazul alergiilor la grâu, simptomele apar foarte repede – de obicei la câteva secunde sau minute după consumul de grâu. Simptomele acestei forme de intoleranță la gluten sunt:

  • diaree, flatulență și vărsături;
  • edemul respirator și scurtarea respirației;
  • urticarie, dermatită atopică și mâncărime;
  • Șoc anafilactic (apare extrem de rar).

În cazul bolii celiace și a hipersensibilității non-celiace la gluten, simptomele intoleranței la gluten includ:

  • dureri de stomac, balonare, diaree;
  • greață și vărsături;
  • deficiențe de vitamine și minerale datorate tulburărilor de absorbție (mai frecvente în boala celiacă);
  • anemie;
  • pierderea în greutate sau întârzierea creșterii la copii;
  • dureri de cap;
  • depresie;
  • oboseală cronică;
  • slăbiciune musculară;
  • tulburări de echilibru și coordonare (așa-numita ataxie de gluten);
  • tulburări de fertilitate;
  • osteoporoza;
  • artrită;
  • probleme ale pielii (boala celiacă cutanată se numește dermatită herpetică sau boala Duhring);

Aceste simptome în cazul bolii celiace apar chiar săptămâni sau ani după aportul de gluten. În cazul NCGS, simptomele pot apărea după câteva ore sau zile de contact al corpului cu gluten.

Analize la intoleranța glutenului

Diagnosticarea intoleranței la gluten nu este o sarcină simplă. Acest lucru se datorează faptului că boala nu este imediat aparentă și are patomecanisme complexe. Cea mai simplă este alergia la grâu. Acest lucru se datorează faptului că afecțiunea dă simptome rapide după contactul cu glutenul. În același timp, alergia la grâu este cea mai rară formă de intoleranță la gluten. Pentru a-l confirma, sunt efectuate teste de piele, plasture și IgE de sânge. Dacă este suspectată boala celiacă, medicii comandă suplimentar teste serologice (bazate pe determinarea anticorpilor) și teste de predispoziție genetică.

Cum să tratezi intorelanța la gluten?

Cel mai frecvent mod de a trata intoleranța la gluten este să urmărești o dietă adecvată. O persoană bolnavă ar trebui să urmeze o dietă fără gluten, deoarece chiar și o cantitate mică din această proteină poate provoca afecțiuni și simptome neplăcute. Dieta fără gluten elimină, în primul rând, produsele din cereale precum făina, cerealele, pastele, pâinea, produsele de patiserie, cafeaua de cereale, băuturile cu malț de orz. Aceste produse sunt înlocuite cu orez, hrișcă și mei, cartofi, porumb, hrișcă, soia, făină de cartofi, tapioca, linte, fasole, nuci și mei. De asemenea, poți consuma amarant pe o dietă fără gluten. Reține că glutenul poate fi găsit și în produsele lactate, legume și fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here