CARE SUNT MOTIVELE POSIBILE PENTRU RESPIRAȚIA NEPLĂCUTĂ?

0
618

Respirația neplăcută ​​pare o problemă minoră, dar semnificația poate face viața grea. Din cauza ei, ne simțim rușinați și pot apărea complexe. Trebuie amintit că respirația neplăcută nu complică doar viața socială, ci afectează negativ sănătatea. Înainte de luptă, merită să cunoaștem cauzele respirației neplăcute. Acestea pot fi diverse – de la cele extrem de simple de eliminat, la cele cu care trebuie să lupți prin mijloace avansate. Vezi care sunt cauzele posibile ale respirației neplăcute din gură.

Respirația neplăcută poate afecta pe oricine. Indiferent la cine și când apare, provoacă jenă și rușine. Poate contribui la probleme sociale, profesionale și chiar vomă. Din fericire, există multe persoane care elimină mirosul neplăcut din gură. Cu toate acestea, înainte de a opta pentru ele, trebuie să determini din ce rezultă.

Igiena precară a cavității bucale

Este indicat că igiena orală inadecvată reprezintă 87% din cazurile respirației neplăcute. Pe dinții spălați sau rari spălați, se acumulează un depozit, care se transformă în tartru. Reziduurile alimentare rămase pe dinți sunt, de asemenea, un mediu excelent pentru ciuperci și bacterii. Drept urmare, apar cariile, bolile gingivale și ale mucoasei în gură. Unul dintre simptomele de bază ale acestor afecțiuni este mirosul neplăcut din gură. Igiena orală incorectă poate afecta atât dinții naturali, cât și protezele, de exemplu acrilicul.

Mirosul neplăcut din gură cauzat de igiena precară, poate fi eliminat relativ ușor. Se recomandă să-ți speli dinții după fiecare masă, să folosești apa de gură, ață, iar în cazul tartrului – îndepărtează-l în cabinetul stomatologului. Dacă lipsa igienei a dus la apariția cariilor și a dinților deteriorați, va trebui să începi tratamentul dentar.

Afecțiuni ORL

Cauza respirației neplăcute din gură poate fi bolile ORL. De obicei, respirația neplăcută ​​din gură însoțește persoanele, care suferă adesea de angină, rinită alergică sau sinuzită. Acest lucru se datorează faptului că, amigdalele formează nișe, în care sunt depozitate reziduuri alimentare. Se descompun și produc bacterii anaerobe și compuși cu sulf. Descărcarea putrezită de sinusurile și nasul bolnav poate fi, de asemenea, responsabilă pentru respirația neplăcută. Această secreție se acumulează în nișele amigdalelor și este foarte dificil să scapi de ea. Mirosul neplăcut din gură se intensficiă, dacă sunt afectate glandele salivare. Acest lucru se datorează faptului că saliva încetează să mai curețe bacteriile din gură, gât și amigdale.

Probleme cu stomacul și digestia

Ca o cauză comună a respirației neplăcute, medicii raportează probleme la stomac. De obicei, mirosul neplăcut din gură atenționează că organismul dezvoltă ulcer peptic, gastrită, infecție a tractului gastrointestinal, micoză gastrointestinală, sindrom de malabsorbție. Respirația neplăcută ​​poate fi, de asemenea, cauzată de enzime digestive prea puține, care sunt create de pancreas și ficat.

digestie
fot. pixabay.com

Boli ale sistemului respirator

Bolile respiratorii, în special plămânii, pot fi responsabile pentru mirosul neplăcut din gură. Respirația urât mirositoare este asociată cu tuberculoza și inelul pulmonar. Cu toate acestea, trebuie amintit că mirosul neplăcut nu trebuie să se datoreze bolilor. Acest lucru apare, de exemplu, după ce mănânci feluri de mâncare cu un miros intens (usturoi, ceapă). În astfel de cazuri, compușii cu sulf și uleiurile esențiale conținute în alimente sunt responsabile de respirația urât mirositoare. Acestea pătrund cu sângele din tractul digestiv în plămâni și devin parte a aerului expirat.

Cauzele mirosului neplăcut din gură

Alte cauze ale mirosului neplăcut din gură includ:

  • dezechilibru hormonal, de exemplu în timpul menstruației și menopauzei – mai puțină salivă este secretată, ceea ce duce la un dezechilibru al florei bacteriene în gură și creșterea secreției de compuși de sulf;
  • stres psihologic – hormonul stresului inhibă salivația (de aici și cunoscuta senzație de uscare în gură);
  • dietele de slăbire, în special caloriile reduse și postul provoacă deshidratare;
  • utilizarea de medicamente deshidratante și antihipertensive, deoarece usucă gâtul și gura, inhibă salivația.

Cum să verifici mirosul din gură?

Uneori nasul eșuează și nu știm dacă mirosul, care ne iese din gură, este într-adevăr neplăcut pentru cei din jur. În acest caz, merită efectuat un examen de specialitate. Mirosul gurii este testat cu un halimetru. Este un dispozitiv, care arată ca un respirator. Studiul este extrem de simplu. Trebuie expirat aerul în el și halimetrul va măsura concentrația compușilor volatile de sulf din aerul expirat. Cromatografia cu gaze este o alternativă la acest test. Îți permite să evaluezi compoziția și concentrația compușilor individuali din respirație.

De asemenea, poți verifica respirația gurii de unul singur. Testul se efectuează la 2-3 ore după masă. Înaintea acestuia nu trebuie să-ți speli dinții sau să folosești apa de gură. Testele de respirație neplăcută implică:

  • Deschiderea gurii și scoaterea limbii cât mai tare. Frecarea părții din spate a limbii de mai multe ori cu degetele și apoi mirosirea degetelor.
  • Folosirea unei periuțe de dinți uscate pentru a te freca dinții timp de 3 minute, la fel ca de fiecare dată când te speli. Nu folosi apă sau pastă, nu clătiți peria. Miroase-o după ce a trecut jumătate de minut.
  • Curățarea spațiilor dintre dinți cu ață dentară. După jumătate de minut, miroase firul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here