COLONOSCOPIA VAGINALĂ – ÎN CE CONSTĂ INTERVENȚIA?

0
1128
sistem bethesda
fot. pixabay.com

Colonoscopia vaginală este, de asemenea, colposcopie. Acesta este un examen ginecologic al vaginului și colului uterin. Colonoscopia vaginală este considerată testul de diagnostic primar pentru afecțiuni genetice. Examinarea nu este plăcută și multe femei se confruntă cu disconfort în timpul acesteia, dar este necesară pentru a detecta multe patologii grave. Colonoscopia vaginală permite, printre altele, diagnosticarea cancerului de col uterin. Vezi ce este colposcopia și cum să citești rezultatele testelor.

Detectarea precoce a cancerului de col uterin garantează în continuare aproape 100% o recuperare completă. Din păcate, schimbările canceroase nu vor fi observate cu ochiul liber, ecografia adesea nu ajută nici ea. Dacă suspectezi prezența celulelor canceroase și ai un rezultat anormal de citologie, medicul îți va recomanda, de obicei, efectuarea unei colonoscopii vaginale.

Când se efectuează colposcopia?

Colonoscopia vaginală este un test de rutină, atunci când citologia este anormală. Datorită faptului că examinarea se efectuează în regim ambulatoriu, nu necesită spitalizare sau pregătire specială. Acestea pot fi efectuate la o vizită la ginecolog. Durata colposcopiei este de până la 30 de minute.

Indicațiile pentru colposcopie sunt:

  • suspect sau evaluat cancer de col uterin,
  • rezultatul anormal al testului citologic,
  • colectarea de materiale pentru examen histopatologic în scop diagnostic, printre altele, în cazul sângerărilor vaginale anormale, inflamației sau modificărilor atrofice ale mucoasei,
  • evaluarea leziunilor macroscopice din canalul cervical, inclusiv eroziuni,
  • ca studiu de screening în diagnosticul cancerului de col uterin.

Colonoscopia vaginală poate fi efectuată în timpul sarcinii. Nu prezintă un pericol pentru dezvoltarea fetală. Cel mai bine este să efectuezi colonoscopia vaginală în primele luni de sarcină. Testul este recomandat pentru pete de cauză necunoscută.

Cum să te pregătești pentru colonoscopia vaginală?

Colonoscopia vaginală trebuie să fie întotdeauna precedată de citologie. Recomandările medicului includ, de asemenea, abținerea de la actul sexual timp de 7 zile înainte de colonoscopia vaginală, abținerea de la irigarea vaginală și alte examene ginecologice cu o săptămână înainte de examinare. Colposcopia nu se efectuează în timpul menstruației.

În ce constă colonoscopia vaginală?

Colposcopia este un examen, bazat pe vizualizarea mucoasei vaginale și a colului uterin. O imagine exactă este posibilă datorită unui specul special care este introdus în tractul genital al femeii. În timpul examinării colposcopice, poți examina nu numai vaginul și colul uterin, ci și o secțiune tisulară pentru examenul histopatologic. Indicația pentru examinare este suspiciunea de cancer vaginal, col uterin și vulvar. Imaginea obținută în timpul studiului îți permite să faci un diagnostic și să aplici, de asemenea, metoda de tratament adecvată.

Examinarea se efectuează pe un scaun ginecologic, unde pacientul se află într-o poziție tipică. Medicul deschide apoi labiile și introduce speculul în vagin. Speculele ginecologice au dimensiuni diferite, echipamentul utilizat este selectat individual. În următoarea etapă, medicul introduce un colponoscop. Este un dispozitiv terminat cu o sursă de lumină și echipat cu o lupă. După ce a plasat instrumentele în tractul genital al femeii, medicul evaluează aspectul general, forma colului uterin și secrețiile prezente pe scut și colul uterin, analizează, de asemenea, mucoasa. Pentru a face imaginea mai bună, clătește mucoasa cu soluție salină sau acid acetic/lactic. În cele din urmă, așa-numitele decopertări din canalul cervical – acesta este o epidermă exfoliată sau o secțiune pentru examen histopatologic.

Colonoscopia vaginală nu este deosebit de dureroasă, dar poate provoca disconfort pacientului. Femeii nu i se administrează anestezie în timpul studiului. După examinare, pacientul trebuie să mențină abstinența sexuală până la vindecarea rănii. Dacă apare sângerare, se recomandă să poți un șervețel sanitar până la încetarea disconfortului.

cancer vaginal
fot. pixabay.com

Cum să citești rezultatele analizei colposcopice?

Rezultatele colonoscopiei vaginale se împart în patru grupe:

  • imagini colposcopice corecte (grupul 1)
  • imagini colposcopice anormale (grupa 2)
  • imagini colposcopice neclare (grupul 3)
  • alte imagini colposcopice (grupa 4).

Pe baza evaluării vizuale și a examenului histopatologic, medicul poate detecta celulele canceroase din colul uterin, evaluarea echilibrului hormonal și a fazelor ciclului lunar, sarcina potențială, prezența eroziunilor, displaziei și stării precanceroase.Pe baza colonoscopiei vaginale, poți diagnostica, de asemenea, chisturile Naboth, care apar din cauza înfundării glandelor mucoase. Astfel, rezultatele colposcopiei arată inflamația, micoza vaginală, infecțiile virale, gonoreea și tricomonasele vaginale.

Tratamentul colonoscopiei vaginale

În timpul colonoscopiei vaginale, este posibil să se efectueze proceduri terapeutice. În timpul studiului, se poate opta, printre altele, pentru criochirurgie, terapie cu laser sau electroconizare, adică tratamente care elimină eroziunea. Focarele schimbate sunt, de asemenea, eliminate cu ajutorul energiei electrice.

Complicații după colposcopie

În cazul în care colonoscopia vaginală combinată cu îndepărtarea eroziunii este efectuată imediat înainte de sarcină, poate apărea compilarea. Ca o posibilă complicație după colposcopie, se menționează, de asemenea, o cantitate crescută de secreție sau sângerarea după examinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here