MIGRENA – BAZELE ȘI CAUZELE

0
701
somnolență
fot. pixabay.com

Migrena este o afecțiune frecvent cunoscută și, mai rău, este foarte frecventă. Este considerat cel mai sever tip de durere de cap. Provoacă afecțiuni specifice ușor de recunoscut, dar dificil de tratat. Se raportează că aproximativ 15% din populație suferă de migrenă. Poate lua diferite forme și fiecare dintre ele este la fel de deranjantă. Află cauzele migrenei și află mai multe despre această boală.

Migrenele sunt unul dintre tipurile de cefalee primară, adică cele care nu rezultă din alte boli și afecțiuni. Se estimează că migrenele afectează 15% din populația lumii. O migrenă tipică începe la o vârstă fragedă și durează o viață. Această boală este foarte greu de vindecat. De asemenea, se întâmplă că migrena să apară pentru prima dată înainte de vârsta de 40 de ani sau la femei, în timpul, sau imediat după menopauză. Această boală afectează mai ales femeile.

Care sunt cauzele migrenei?

Migrena este o afecțiune frecventă, care este adesea supusă examinărilor medicale. Din păcate, cauza exactă a migrenei nu a fost încă stabilită. Se crede că este cauzată de mai mulți factori și atât genele, cât și factorii externi/de mediu influențează migrena. Migrena este o afecțiune familială foarte frecventă. Factorii de mediu sunt văzuți, în principal, ca aceia care influențează migrena și sunt favorabili apariției de atacuri frecvente.

Ce provoacă migrena?

Migrena poate fi cauzată de mulți factori. Cele de bază includ:

  • Hormonii sexuali – hormonii sexuali feminini sunt foarte des responsabili de durerile de cap; concentrația mare a acestora poate provoca atacuri; se pare că acestea apar cel mai des înainte sau în timpul menstruației, sarcinii sau menopauzei;
  • Oboseală, stres, emoții excesive;
  • Somn insuficient sau excesiv;
  • Consumul anumitor alimente – migrenele sunt favorizate prin consumul de alimente extrem de procesate, cu un conținut ridicat de sare, consumul de cafeină și alcool;
  • Factorii atmosferici – riscul unui atac de migrenă crește odată cu schimbările meteorologice, de exemplu o scădere/creștere accentuată a presiunii atmosferice;
  • Efort fizic, inclusiv sex.

Tipuri de migrene

aură
fot. pixabay.com

Durerile de cap pot avea diferite tipuri. Diviziunea de bază distinge:

  • Migrena fără aură, care apare în majoritatea cazurilor; se raportează că aproximativ 70% din toți pacienții suferă de migrenă fără aură;
  • Migrenă cu aură.

Cu toate acestea, medicina nu se limitează doar la diviziunea de bază a migrenei. În plus față de cele două tipuri principale, enumeră și migrenele: menstruale, oculare, abdominale, cornice.

Simptomele migrenelor

Migrena poate avea un curs foarte diferit și, prin urmare, simptome diferite. Simptomele migrenei depind de tipul de afecțiune de care suferi. Pentru ușurința utilizării, medicamentul distinge 4 perioade de episod a migrenei:

  • perioada prodromală (anunțătoare – poate începe cu câteva ore sau câteva zile înainte de migrenă, simptomele sale pot include o scădere a dispoziției, iritabilitate și o ușoară sensibilitate la diverși stimuli);
  • aura de migrenă (un set de simptome care apare imediat înainte de cefalee);
  • atac de migrenă;
  • stadiul postdromal (un sindrom de simptome, care apar după ce durerea de cap scade, care poate include, printre altele, disconfort în locul în care durerea a fost localizată anterior sau senzație de slăbiciune și oboseală).

Cu toate acestea, simptomele tipice ale migrenei sunt:

  • de obicei dureri de cap unilaterale, severe (pe care pacienții le localizează, de obicei, în jurul ochiului, templului și frunții), care durează între 4 și 72 de ore; pulsează și de obicei distrage atenția
  • greață;
  • vărsături;
  • hipersensibilitate la diverși stimuli (în principal la lumină, mirosuri și sunet);
  • tulburări vegetative (adică rezultate din funcția anormală a sistemului nervos autonom).

Trebuie să ne amintim, însă, că simptomele tuturor migrenelor pot fi de o intensitate diferită și nu întotdeauna în întregul spectru. Atacurile apar și la diferite frecvențe, uneori există un decalaj de câteva luni între ele, în alte cazuri le împarte doar câteva zile. Cu toate acestea, un lucru este comun – cefaleea este foarte puternică și provoacă dificultăți în funcționarea normală.

Diagnosticul și recunoașterea migrenei

Istoricul medical este baza diagnosticării migrenei. În unele cazuri, sunt utilizate de asemenea imagini EEG și tomografia computerizată. Aceste teste sunt utilizate pentru diagnosticarea durerilor de cap și sunt, de asemenea, destinate să excludă o altă afecțiune, care poate provoca dureri de cap severe. Înainte de a face un diagnostic, medicul trebuie să excludă: meningită, arterită temporală, atac de glaucom acut, hemoragie subarahnoidă.

Tratarea migrenei

Migrena este tratată în mod ad hoc și preventiv. Medicamentele sunt destinate sa ajute la eliminarea sau ameliorarea durerii in timpul unui atac de migrena. În mod obișnuit, pacienților li se administrează produse farmaceutice cu triptan și antiinflamatoare nesteroidiene. Tratamentul profilactic al migrenei constă în prevenirea apariției convulsiilor. În acest scop, medicamente precum propranololul, acidul valproic sau antidepresivele triciclice sunt prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here