Porumbul este una dintre cele mai populare și, de asemenea, cele mai vechi legume. Indienii l-au cultivat deja în anul 3000 î.Hr., în timp ce europenii au descoperit porumb grație lui Christopher Columb. El l-a adus din America în Europa. De atunci, a devenit, alături de orez și grâu, cea mai populară cultură. Este crescut în diferite soiuri și consumat în moduri diferite. Nu este numai gustos, dar și sănătos. Descoperă proprietățile porumbului.
Porumbul este mai presus de toate o delicatesă pentru locuitorii din America. Cu toate acestea, această legumă a câștigat o mare popularitate în întreaga lume. Preferăm boabele albe și galbene, dar nu sunt singurele soiuri de porumb. Există încă cea neagră și albastră și o mulțime de încrucișări, care au fost create în ultimii ani.
Proprietățile nutritive ale porumbului
Porumbul este un bob, care conține ingrediente valoroase pentru organism, în special cele minerale. În porumb, găsim potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, cupru, mangan, fosfor, zinc și iod, seleniu. În plus, porumbul conține amidon, o mulțime de fibre dietetice, proteine, vitamine B, D, E, K, C și provitamina A. Trebuie amintit că porumbul este și o cereală foarte dulce. Conține mult mai mult zahăr decât alte cereale, motiv pentru care are un gust dulce.
Proprietăți medicinale ale porumbului
Compoziția porumbului îl face să indice unele proprietăți de sănătate. Ca atare, sunt indicate următoarele:
- Efect pozitiv asupra retinei ochiului; porumbul îi datorează prezența carotenoidelor: luteină și zeaxantină; ele au un efect pozitiv asupra organului vederii, îmbunătățind funcționarea acestuia;
- Efect pozitiv asupra muncii intestinelor – una dintre proprietățile porumbului este curățarea corpului de substanțe nocive;
- Activitatea antioxidantă – seleniul, provitamina A și vitamina E sunt considerate antioxidanți puternici. Toate aceste ingrediente se găsesc în porumb; datorită acestui fapt, alimentația regulată ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și, de asemenea, crește imunitatea și prelungește tinerețea.
Porumbul în dieta fără gluten
Porumbul este baza pentru o dietă fără gluten. Este o alternativă la alte cereale și este recomandată persoanelor, care nu tolerează glutenul sau sunt alergice la acesta. Porumbul într-o dietă fără gluten poate fi consumat sub diferite forme, inclusiv crud. Este adesea servit la grătar, prăjit sau gătit. Făina este fabricată din porumb, iar unul dintre cele mai populare produse sunt fulgii de porumb, mâncați de milioane la micul dejun. În plus, porumbul, siropul de zahăr, o băutură alternativă la cafea sau condimentele Maggi sunt obținute din porumb.
Porumbul – este mereu sănătos?
Porumbul este disponibil pe scară largă. Îl poți cumpăra sub diverse forme – atât gata de mâncare, cât și pentru pregătit. Dar reține că nu toate produsele sunt o alegere bună. Înainte de a alegi porumbul, este bine să verifici compoziția și calitatea acestuia, precum și valoarea calorică a produselor selectate. În 100 de grame de popcorn, vei găsi în jur de 380 kcal. Conținutul caloric mai mare există în cerealele populare de mic dejun, care sunt adesea îmbogățite cu diverse tipuri de îndulcitori, vitamine și minerale. Cu toate acestea, o idee bună este de a opta pentru făina de porumb și terci de porumb. Au aceeași valoare calorică ca și produsele din grâu, dar conțin mult mai multe fibre valoroase. Specialiștii în domeniul nutriției recomandă, de asemenea, includerea boabelor proaspete sau a conservelor, care nu sunt presărate cu o cantitate mare de zahăr în dietă.
Alimentele din făina de porumb – bucătăria mexicană
Porumbul și făina derivate din cerealele sale stau la baza bucătăriei mexicane. Fiind gustoasă este extrem de popular în toată lumea. Poți mânca bucătărie mexicană în multe restaurante și să pregătești singur. Din făina de porumb galbenă poți coace pâine și diverse plăcinte, printre altele tortilla. Din aceasta fac parte clătitele și găluștele similare cu găluștele de cartofi cunoscute în Polonia. Găluștele de făină de porumb cu umplutură de carne sau brânză sunt un fel de mâncare populară (în special în Caraibe), care sunt în plus înfășurate în frunze de porumb și gătite la abur. Interesant este că făina de porumb este folosită nu numai în bucătăria latină, ci și cea europeană. Italienii optează pentru acest produs și îl folosesc pentru a prepara polenta, un fel de mâncare cu carne. Porumbul este folosit și în Slovenia și în România, unde stă la baza celebrei mămăligă. Ingredientul mamaliga este un terci de porumb cu brânză de capră. Făina de porumb și semănăturile sunt, de asemenea, utilizate în țările africane, în principal pentru prepararea unor grueluri nutritive.
Porumbul cu GMO
Porumbul este planta cel mai frecvent modificată genetic. Interferența cu genele ei ridică multe rezerve și controverse. Mulți oameni sunt preocupați atât de siguranța consumatorilor de porumb, cât și de mediu. Informații despre dacă porumbul este modificat genetic este inclus pe etichetă.