SIMPTOMELE DIABETULUI DE TIP I ȘI II

0
630
stomac gol
fot. pixabay.com

Diabetul este o boală metabolică cronică. A devenit o boală a civilizației. Din ce în ce mai mulți oameni suferă de diabet, totul din cauza unui stil de viață nesănătos. Cu toate acestea, diabetul nu se datorează întotdeauna unei diete inadecvate sau lipsei de exerciții fizice. Totul depinde cu ce fel de boală ne confruntăm. Medicina distinge diabetul de tip I, diabetul de tip II și diabetul gestațional. Fiecare dintre aceste boli se bazează pe tulburări în secreția sau acțiunea insulinei sau a hormonului produs de pancreas. Cu toate acestea, simptomele diabetului pot fi diferite pentru fiecare tip. Află simptomele diabetului de tip I și tip II.

Organizația Mondială a Sănătății raportează că tot mai multe persoane suferă de diabet. Abia în 2014, 422 de milioane de adulți au suferit de această boală. Se raportează că până în 2040, numărul diabeticilor va crește până la 624 milioane. Totul pentru că din ce în ce mai mulți oameni duc un stil de viață nesănătos. Cauzele directe ale diabetului includ obiceiuri alimentare slabe, activitate fizică minimă, supraponderalitate și obezitate, fumat și abuz de alcool.

 

Care sunt tipurile de diabet?

Diabetul este o boală care apare sub mai multe forme. Medicina menționează:

  • Diabetul de tip I, sau dependent de insulină – afectează aproximativ 20% dintre pacienți; cauza lui este distrugerea celulelor beta pancreatice, care sunt responsabile pentru secreția de insulină; diabetul de tip I este diagnosticat în principal la copii și tineri până la 30 de ani; nu poate fi prevenit, iar tratamentul se bazează pe administrarea de insulină, o dietă sănătoasă și activitate fizică;
  • Diabetul de tip II, sau independent de insulină – este cel mai frecvent tip de diabet; cel mai adesea este diagnosticat la persoanele de peste 40 de ani; cauza bolii este defecțiunea insulinei în organism; cel mai adesea diabetul de tip II este însoțit de obezitate și exces de greutate, precum și hipertensiune; tratamentul bolii se bazează pe respectarea strictă a dietei, a activității fizice și a administrării de medicamente anti-diabetice; în unele cazuri este necesară insulină;
  • Diabetul gestational – este diagnosticat la femeile, care așteaptă un copil; diabetul dispare după naștere, dar femeile cu diabet gestațional au un risc ridicat de a dezvolta această boală în viitor; tratamentul diabetului gestațional se realizează de centre ginecologice speciale;
  • Diabetul secundar – este rezultatul altor tulburări și sindroame de boală; poate apărea ca o reacție la unele medicamente utilizate în bolile cardiovasculare, o complicație a bolilor endocrine, a bolilor pancreatice sau ca un determinant genetic al bolilor metabolice;
  • Diabetul monogen – foarte rar; provine dintr-o mutație genică.
insulină
fot. pixabay.com

Simptomele diabetului

Cel mai important simptom al diabetului, care apare cu toate tipurile acestei boli, este glicemia mare. Din păcate, acest simptom nu poate fi văzut cu ochiul liber, este necesar să se efectueze o examinare. Este posibil ca alte simptome ale diabetului să nu fie caracteristice, dar cu observarea atentă a corpului pot fi văzute. Trebuie amintit că simptomele diabetului sunt diferite pentru fiecare tip de boală, desi par destul de aemănătoare.

Simptomele diabetului de tip I

Diabetul dependent de insulină produce simptome precum:

  • creșterea setei;
  • urinare frecventă;
  • pierdere semnificativă în greutate, în ciuda apetitului mare;
  • slăbiciune;
  • somnolență;
  • probleme de vedere: vedere încețoșată sau dublă.

Dacă observi astfel de simptome, consultă un medic cât mai curând posibil și testează-ți glicemia. Acest lucru te va ajuta să determini dacă ai de-a face cu diabet de tip I. Deși boala este incurabilă, ea poate fi gestionată eficient. Datorită acestui fapt, riscul de complicații grave este redus la minimum.

Simptomele diabetului de tip II

Diabetul de tip II este cel mai frecvent tip. Se estimează că până la 80% dintre pacienți se luptă cu acesta. La început diabetul de tip II nu provoacă disconfort. Acesta poate apărea abia după câțiva ani. Diabetul de tip II este o boală a adulților. De obicei este diagnosticat după vârsta de 40 de ani. Este însoțit de supraponderalitate și obezitate. Printre simptomele diabetului de tip II se numără:

  • pierderea în greutate, în ciuda poftei și a alimentației normale;
  • vedere încețoșată;
  • iritabilitate, apatie;
  • oboseală și somnolență;
  • vânătaie ușoară și vindecare mai lentă;
  • dermatită recurentă, gingivită sau cistită;
  • piele uscată;
  • furnicături sau pierderi temporare de senzație la nivelul picioarelor;
  • la bărbați – disfuncție erectilă;
  • la femei – vaginite cronice.

Cum să diagnostichezi diabetul?

În diagnosticarea diabetului se măsoară nivelul glicemiei. Testul se efectuează pe stomacul gol și după masă. După confirmarea diabetului, începe tratamentul conform recomandărilor medicului tău. Acesta este selectat pentru tipul de boală. Diabetul obișnuit de tip II necesită o alimentație sănătoasă, activitate fizică și deseori medicamente, iar insulina se administrează numai în cazuri extreme. Injecțiile cu insulină stau la baza tratamentului diabetului de tip I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here