SOPC – SIMDROMUL OVARELOR POLICHISTICE – SIMPTOME ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT

0
627
durere
fot. pixabay.com

Menstruația neregulată, creștere bruscă în greutate, acnee pe față și spate, mustață deasupra buzei superioare – acestea sunt doar câteva dintre simptomele sindromului ovarului polichistic (SOPC). Este o boală pentru o femeie care, dacă este lăsată netratată, poate duce chiar la infertilitate. Dezechilibrele hormonale sunt indicate ca fiind cauzele SOPC. Boala este cel mai adesea diagnosticată la femeile între 25 și 45 de ani, iar tratamentul nu este ușor. Sindromul ovarului polichistic trebuie tratat toată viața. Află mai multe despre cauzele, simptomele și metodele de tratament.20

Sindromul ovarului polichistic se mai numește boală polichistică. Necesită tratament și diagnostic în prealabil. Cisteza polichistică este diagnosticată de un medic ginecolog. În tratament, este important să nu utilizezi numai produse farmaceutice tradiționale, ci și să urmezi o dietă adecvată. Trebuie reținut faptul că SOPC poate provoca dificultăți în a rămâne însărcinată și în a naște. Tratamentele contemporane elimină simptomele sindromului polichistic ovarian, dar nu vindecă complet starea.

Ce este sindromul ovarului polichistic?

Sindromul ovarului polichistic este calificat ca fiind o afecțiune endocrină. Este strâns legată de producția excesivă în organism a hormonilor sexuali masculini – androgeni. Ele provoacă simptomele de bază ale bolii polichistice. Ca urmare a bolii, ovarele sunt acoperite cu foliculi mici, care nu dispar, iar în prima fază a ciclului nu se poate forma foliculul graafian, din care este eliberat ovulul.

Care sunt simptomele sindromului ovarului polichistic?

Medicina nu a descoperit încă, cauzele exacte ale sindromului polichistic ovarian. Teoriile spun că, boala poate avea o bază genetică și poate fi asociată cu tulburări hormonale din organism.

Simptomele sindromului ovarului polichistic

Simptomele polichistice sunt asociate cu tulburări de producție de hormoni. Femeile cu această afecțiune au:

  • menstruație neregulată, care apare o dată la câteva luni și, în cazuri extreme, o dată la câțiva ani; sângerarea lunară la sindromul polichistic ovarian nu înseamnă întotdeauna ovulație;
  • creșterea greutății corporale, în ciuda cantităților mici de alimente consumate;
  • acnee pe față, gât si umeri;
  • păr masculin sau hirsutism;
  • alopecia scalpului, care lasă o îndoire;
  • creșterea glicemiei;
  • probleme cu rămânerea însărcinată și menținerea ei.

Cum să diagnostichezi sindromul polichistic ovarian?

Se spune că sindromul polichistic ovarian apare atunci când ovarele sunt mărite și acoperite cu cel puțin 12 foliculi mici cu diametrul mai mic de 9 milimetri. Boala este diagnosticată pe baza unor examene ginecologice. Baza diagnosticului este ecografia transvaginală sau rectală. De asemenea, este necesar să se facă un test de sânge pentru prezența hormonilor vizibili a glandei hipofizare, nivelurile de LH, testosteron, prolactină și glucoză. Trebuie amintit că testele de diagnostic trebuie efectuate în ziua corespunzătoare a ciclului. Testele FSH, LH și testosteron sunt efectuate în ziua 1-3 a ciclului, iar progesteronul și prolactina sunt testate în ziua 20-22 a ciclului.

farmacologie
fot. pixabay.com

Tratamentul sindromului polichistic ovarian

Tratamentul sindromului polichistic ovarian nu este cel mai ușor. În urmă cu doar câțiva ani, o normă era îndepărtarea unei părți a ovarului/ovarelor, pentru a preveni producerea excesivă de androgeni și pentru a facilita ovulația mecanică. Astăzi, această metodă de tratare a sindromului polichistic ovarian este înlocuită de tratamente, care reduc efectele bolii. Cel mai adesea, terapia se bazează pe pierderea kilogramelor inutile, renunțarea la dependență (dacă ai una) și folosirea obiceiurilor alimentare sănătoase.

Produsele farmaceutice sunt de asemenea utilizate pentru a trata ovarele polichistice. Contraceptivele sunt cel mai adesea prescrise. Hormonoterapia își propune să restabilească regularitatea ciclului și să reducă, de asemenea, riscul de cancer endometrial. Medicamentele, care stabilizează glicemia, sunt uneori incluse în farmacologie.Trebuie amintit că tratamentul ovarelor polichistice este diferit atunci când o femeie dorește să rămână însărcinată. În acest caz, se recomandă administrarea medicamentelor, care stimulează ovulația și progesteronul, dacă ovulația poate fi deja declanșată. Se presupune că acest hormon reglează ciclurile.

Dieta la sindromul polichistic ovarian

Atunci când tratăm sindromul polichistic ovarian, dieta este extrem de importantă. Multe femei care se luptă cu această boală suferă, de asemenea, de obezitate abdominală. Dieta are rolul de a stabiliza greutatea și a scăpa de excesul de grăsime. Este indicat faptul că reducerea grăsimilor reglează secreția de estrogen. O dietă pentru sindromul ovarelor polichistice trebuie să fie scăzută în zaharuri simple și produse făinoase, care sunt înlocuite cu acizi grași saturați. De asemenea, este bine să incluzi fibre, omega-3 și omega-6 în meniul tău zilnic.

Boala polichistică și sarcina

Sindromul ovarului polichistic nu împiedică să ai urmași sănătoși. Cu toate acestea, trebuie amintit că este dificil să concepi și să menții sarcina. Femeia trebuie să fie sub îngrijirea constantă a medicului ginecolog-endocrinolog. De asemenea, trebuie să continui terapia în timpul sarcinii. În unele cazuri, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală sau cu laser pe ovare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here