INFERTILITATE ȘI STERILITATE

0
847
masculinitate
fot. pixabay.com

Incapacitatea de a avea urmași biologici, adică infertilitatea, este o problemă pentru tot mai multe cupluri. Cauzele infertilității sunt foarte diferite. Mai mult, medicina distinge atât infertilitatea, cât și sterilitatea în acest sens. Aceste două concepte sunt diferite. Distincția dintre acești doi termeni este extrem de importantă, deoarece diagnosticarea problemei îți permite să începi tratamentul. Vezi cum diferă infertilitatea de sterilitate.

Organizația Mondială a Sănătății definește exact, care este infertilitatea și sterilitatea. Infertilitatea este o incapacitate permanentă de a avea urmași biologici. Aproximativ 1,5 milioane de cupluri se întâlnesc cu infertilitate doar în România. În majoritatea cazurilor, infertilitatea nu este vinovată și poate rezulta din probleme atât pe partea feminină, cât și pe cea masculină. Sterilitatea este o afecțiune, în care o femeie nu poate rămâne însărcinată în ciuda actului sexual regulat fără nicio protecție. Pentru a vorbi de sterilitate, fertilizarea nu poate apărea timp de 12 luni. Sterilitatea este o afecțiune reversibilă și se poate supune unui tratament.

Cauzele infertilității

Infertilitatea este o afecțiune legată de imposibilitatea unei descendențe biologică. Această afecțiune este ireversibilă și persoanele infertile nu sunt tratate. Cauzele infertilității:

  • Femei: o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea uterului și astfel pierderea funcției esențiale; acest lucru se poate datora, de exemplu, menopauzei anterioare sau îndepărtării ovarelor;
  • Bărbați: pierderi testiculare din cauza accidentelor nefericite, deteriorarea vaselor deferent, care poate fi cauza complicațiilor după o intervenție chirurgicală pelvină și hernie, inflamație sau cancer.

Ce este sterilitatea?

Organizația Mondială a Sănătății numește sterilitatea ca o condiție, în care fertilizarea nu are loc în ciuda actului sexual (de 3-4 ori pe săptămână) fără nicio protecție. Sterilitatea este diagnosticată dacă nu a avut loc fertilizarea timp de 12 luni. Diagnosticul este începutul cercetărilor și testelor, care trebuie să indice cauza sterilității. Această boală poate fi vindecată. OMS raportează că astăzi, sterilitatea este o boală socială, adică o boală răspândită de natură cronică. Tratamentul sterilității este posibil, dar dificil. Necesită îngrijiri medicale regulate. Sterilitatea poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

simptome
fot. pixabay.com

Simptomele sterilității

Simptomele sterilității sunt diferite pentru femei și diferite pentru bărbați. Indicațiile conform cărora o femeie poate avea probleme cu sarcina sunt:

  • Cicluri menstruale neregulate care apar la fiecare 2-3 luni;
  • Disconfort sever în timpul menstruației și nereguli de sângerare, care pot cauza ovulație sau disfuncție;
  • Durere abdominală crescută, ceea ce poate indica o stare gravă la femeie, ale cărei complicație este sterilitatea; durerile abdominale în cazul sterilității pot apărea și în timpul actului sexual;
  • Secreția vaginală cu consistența modificată, lipicioasa, cantitatea și mirosul.

Printre simptomele sterilității masculine se numără disfuncția erectilă, lipsa dorinței sexuale, scăderea capacității sexuale, ejacularea redusă, durerea în testicule și prostată.

Cauzele sterilității

Sterilitatea poate rezulta dintr-o varietate de motive, de la foarte banale până la severe. Uneori, problemele legate de conceperea unui copil sunt rezultatul unei diete necorespunzătoare a partenerilor sau partenerului, stimulanți, obezitate, un stil de viață sedentar, tulburări hormonale, factori de mediu, cancer, tiroidă, inflamația testiculelor, glanda prostatică, vezicule seminale, tulburări ale sistemului imunitar, stres, depresie, alți factori psihologici. La femei, sterilitatea poate provoca și endometrioză.

Tratamentul sterilității

Diagnosticul sterilității necesită examene și teste atât la femei, cât și la bărbați. Tratamentul are ca scop eliminarea cauzei sterilității. Cu toate acestea, trebuie amintit că tratamentele nu au întotdeauna succes. Tratamentul sterilității este foarte dificil, consumă mult timp și e costisitor. Adesea necesită nu numai terapie medicală, ci și o vizită a unui cuplu la un psiholog, care va ajuta să la trecerea peste perioada aceasta dificilă.

Diagnosticul sterilității la bărbați

Un diagnostic de sterilitate masculină este precedat de teste de fertilitate. Bărbații efectuează:

  • Testul spermei – determină structura, cantitatea, calitatea și activitatea spermei;
  • Ecografia scrotului – acest test descrie dimensiunea, structura și posibilele modificări patologice ale testiculelor;
  • Testul SCD – este un test al dispersiei spermatice a cromatinei; este recomandat bărbaților de peste 40 de ani și celor, care sunt expuși la factori nocivi de mediu și toxine; acestea pot deteriora ADN-ul spermatozoizilor și por duce la sterilitate;
  • Tehnica MSOME – permite examinarea structurii spermatozoizilor la o mărire de 6000 de ori și selectarea celor mai promițătoare; testul este necesar pentru fertilizarea in vitro;
  • Biopsia testiculară – testul se efectuează în principal la bărbații, cărora li s-a constatat că nu au sprematozoizi în spermă; testul presupune colectarea țesutului din testicul prin puncția/incizia scrotului.

Diagnosticul sterilității la femei

Pentru a confirma sterilitatea feminină: se efectuează o patență a trompei uterine, ecografia organelor de reproducere, testul de ovulație, testul PCT, histeroscopia, examenul imunologic și hormonal, laparoscopia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here