CONJUNCTIVITA

0
714
menstruație
fot. pixabay.com

Conjunctivita este o boală comună a ochilor. Poate avea o bază bacteriană, virală, alergică sau fungică. Conjunctivita este adesea cauzată de sindromul ochilor uscați. Simptomele acestei afecțiuni sunt destul de caracteristice. În primul rând, pacientul simte ochii arzători, poate apărea și lăcrimarea, fotofobia. În ciuda prevalenței conjunctivitei și a faptului că nu este clasificată ca o boală gravă, trebuie tratată. Cel mai adesea, tratamentul folosește remedii casnice pentru conjunctivită sau picături de farmacie. Vezi ce trebuie să știi despre boala ochilor roșii.

Conjunctivita se mai numește și boala ochilor roșii. Aceasta este o boală oftalmică, care implică inflamația mucoasei părții interioare a pleoapei, ce acoperă globul ocular. În timpul inflamației apare congestia vasculară, care provoacă umflarea și roșeața ochilor. Conjunctivita, deși în principiu nu este periculoasă, este o boală neplăcută și inconfortabilă. Din fericire, tratamentul conjunctivitei este rapid și eficient.

Cauzele conjunctivitei

Conjunctivita este o afecțiune, care poate avea cauze foarte diferite. Poate fi cauzată de diverși factori. În funcție de cauza conjunctivitei, va fi ales tratamentul adecvat. La început este necesar să se stabilească fundamentul acesteia. În acest sens, se disting mai multe tipuri de boli ale ochilor roșii. Boala este împărțită de factorii, care o provoacă.

Vorbim deci despre:

  • Conjunctivita bacteriană – cel mai adesea este cauzată de streptococi și stafilococi; se caracterizează prin secreție mucopurulentă conjunctivă și ganglioni limfatici măriți; conjunctivita bacteriană este cea mai frecventă formă de boală a ochilor roșii;
  • Conjunctivita virală – cauzată de obicei de adenovirusuri; ca urmare a bolii, apare implicarea corneei, ceea ce face conjunctivita virală greu de tratat; boala este foarte des asociată cu varicela și herpesul zoster;
  • Conjunctivita fungică – cel mai adesea este un efect secundar al utilizării pe termen lung de antibiotice sau medicamente steroide; uneori conjunctivita fungică este cauzată de leziuni ale ochilor;
  • Conjunctivita clamidială – este genetică și este cauzată de infecția cu clamidia, adică bacterii intracelulare; persoanele active sexual prezintă cel mai mare risc de acest tip de conjunctivită;
  • Conjunctivita alergică – este asociată cu alergiile și cu hipersensibilitatea sezonieră sau perenă; conjunctivită distinctă catarrală (determină alergie la polen și iarbă), conjunctivită herpetică (afectează copiii mici și este cauzată de o igienă precară); conjunctivită cronică alergică (asociată cu alergia la antibiotice și medicamente antivirale).

    mâncărime
    fot. pixabay.com07

Simptomele conjunctivitei

Simptomele conjunctivitei sunt foarte caracteristice. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • înțepat;
  • usturime;
  • mâncărime;
  • lăcrimare;

În plus, boala ochilor roșii poate fi însoțită de hiperemie, purulenta sau externare, reacție conjunctivală și inflamația pleoapelor.

Tratamentul conjunctivitei

Tratamentul conjunctivitei depinde de severitatea bolii. Dacă nu este severă, se recomandă utilizarea picăturilor de ochi, care sunt disponibile la farmacie fără rețetă. Cel mai bine este să alegi picături cu o compoziție natural, care nu vor irita ochii. Sarea și lacrimile artificiale sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata conjunctivita. Aceste preparate hidratează eficient mucoasa ochilor.

La conjunctivita avansată, antihistaminicele trebuie incluse în tratament. Acestea ușurează foarte repede simptomele bolilor și elimină umflarea, mâncărimea, usturimea, înțeparea și roșeața. În unele cazuri, pacientului trebuie să i se administreze antibiotice.

Normele exacte pentru tratamentul conjunctivitei depind de boala de bază și de gravitatea acesteia. Majoritatea strămoșilor folosesc antibiotice, dar alte medicamente sunt dedicate conjunctivitei bacteriene și altor virale.

Modalități casnice de tratare a conjunctivitei

Conjunctivita slab avansată poate fi tratată acasă. Ca atare, este indicat, în primul rând, să se facă comprese cu gheață. Aceste comprese sunt destinate să amelioreze umflarea și roșeața. Un remediu casnic pentru conjunctivită este, de asemenea, frecarea ochilor cu o infuzie de ceai. Aceste comprese au efecte antiinflamatoare și de curățare. Gălbenelele sunt, de asemenea, recomandate pentru tratamentul la domiciliu al conjunctivitei. Poate fi folosit ca tinctură. Un alt mod eficient de a scăpa de boala ochilor roșii este compresele cu cartofi cruzi.

Când tratezi conjunctivita, trebuie să îți amintești să:

  • eviți să înoți în piscină,
  • să nu-ți expui ochii la razele UV,
  • să nu aplici machiaj pe ochi,
  • să renunți la lentile de contact,
  • să nu-ți freci ochii,
  • să nu-ți încordezi ochiul, de exemplu, muncind mult timp la computer, folosind un smartphone sau citind cărți sau ziare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here