DUREREA DE CAP DE TIP CLUSTER

0
1150
cluster
fot. pixabay.com

Durerea de cap de tip cluster este sindromul Horton. Principalul simptom al acestei boli este durerea foarte severă, ceea ce determină faptul că în timpul unui atac, poate apărea un comportament irațional, de exemplu, tentative de sinucidere sau auto-vătămare. Durerea de cap de tip cluster este una dintre durerile primare, adică cele care nu sunt cauzate de nicio boală. Cel mai adesea apare la bărbații între 20 și 50 de ani. Tratamentul său este dificil și în multe cazuri nu este foarte eficient.

Cefaleea cluster este o boală, care durează de la câteva minute până la câteva ore. Crizele pot avea loc în fiecare zi, sau chiar de mai multe ori pe zi. Aceste serii de crize pot apărea timp de o săptămână sau o lună, pentru a se opri o perioadă și pentru a reveni din nou. Bărbații de la vârsta de 30 de ani sunt expuși, în primul rând, la sindromul Horton, dar durerea de cap cluster este diagnosticată chiar și la copiii mici.

Cauzele durerii de cap cluster

Durerile de cap cluster sunt un adevărat mister pentru medicina modernă. Durerea este considerată ca fiind una primară, adică nu este cauzată de nicio boală. Nu se știe până în present, care sunt cauzele sindromului Horton. Suspiciunea cade asupra inflamației structurii osoase prin care trece artera, care duce la creierul mijlociu și la prima ramură a nervului trigeminal. Conform cercetărilor, durerile de cap clusterul se agravează și duc la un stil de viață nesănătos. Apariția acestei boli este favorazată de dependențe (țigări și alcool), în special dieta bogată în tiramina (o găsim în carne tratată, brânzeturi, pește marinat și afumat, ficat, sos de soia, caviar, banane, smochine și ciocolată). Riscul de dureri de cap cluster cresc și atunci când există un istoric familial al acestei afecțiuni.

Simptomele sindromului Horton

Simptomele cefaleei cluster sunt extrem de caracteristice, astfel încât pot fi recunoscute ușor și rapid. Cel mai important simptom este o durere de cap, care este:

  • descrisă ca descântătoare, arzătoare, fulgerătoare, înțepătoare, găurit și, mai ales, foarte intens;
  • unilateral (apare pe o parte a capului);
  • localizat în inervația nervului trigeminal, adică inervația senzorială a feței. Aceasta înseamnă că durerea poate apărea în orbital (în spatele globului ocular) sau în regiunea temporală, mai rar în obraz sau maxilar.

În plus, sindromul Horton se manifestă prin:

  • un atac de durere care apare brusc (fără niciun simptom predictiv), atingând o intensitate maximă în aproximativ 5 minute și persistă în medie 15-20 minute, mai rar timp de 2 ore. În timpul zilei apar 3-8 astfel de atacuri de durere;
  • apare în clustere, adică mai multe grupuri de atac. Cel mai adesea clusterul (perioada durerii) durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. Pacienții se plâng de obicei de 2-3 astfel de perioade de durere într-un an, între care există perioade asimptomatice (așa-numitele remisiuni), care durează de obicei aproximativ 3-4 luni;
  • apare de obicei în timpul somnului;
  • odată ce durerea localizată apare aproape întotdeauna în același loc, se mișcă foarte rar.

Simptomele asociate cu durerea de cap clusterul sunt: ​​ruperea, congestia conjunctivală, congestia nazală, nasul curgător, constricția pupilară, stenoza pleoapelor, edemul pleoapelor, colapsul ocular pe partea durerii capului. Trebuie amintit că, comportamentul irațional poate apărea la sindromul Horton. O persoană bolnavă poate reacționa agresiv față de sine sau ia oamenii din jurul său și, în cazuri extreme, poate încerca chiar să-și ducă viața. După ce durerea de cap se oprește, totul revine la normal și pacientul nu prezintă un comportament distructiv.

cefalee
fot. pixabay.com

Cum să tratezi durerea de cap cluster?

Durerea de cap cluster este o boală extrem de supărătoare și reduce confortul vieții. Dacă apar simptomele, solicită imediat asistență medicală. Diagnosticul constă, în principal, în excluderea altor boli care pot provoca dureri de cap severe, de exemplu sinuzită, anevrism sau tumoră cerebrală. Ar trebui să fii conștient de faptul că, tratamentul cefaleei clusterului este extrem de dificil și recuperarea completă este aproape imposibilă. Prin urmare, el încearcă să atenueze simptomele acestei boli prin utilizarea anti-migrenelor și preparate analgezice, precum și medicamente din grupul pe bază de triptan sau litiu. Cu toate acestea, aceste produse farmaceutice au adesea efecte adverse, cum ar fi greață, vărsături și tremur, iar beneficiile obținute sunt disproporționate față de costurile suportate.

Terapia cu oxigen este, de asemenea, indicată ca o modalitate de durere de cap în cluster, care constă în inhalarea mocnirii pure imediat după primele semne ale unui atac următor. Inhalațiile de oxigen durează minimum 5 minute. Tratamentul durerilor de cap cluster poate lua, de asemenea, forma unor metode mai avansate, de exemplu, injectarea ganglionilor nervilor trigemeni cu alcool, glicerol sau lidocaină. Indiferent de tratamentul pe care îl utilizezi, ar trebui să aplici reguli, care reduc la minimum riscul de convulsii. Deci, să determinăm factorul, care ne activează și să fim atenți la el. În timpul atacului, însă, afecțiunea poate fi atenuată de mersul și presiunea asupra zonei afectate a capului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here