Baia de șezut este adesea numită baie de vindecare sau jumătate de baie. Baia de șezut este o metodă naturală de vindecare care a fost folosită de secole. Se folosește mai ales în centrele spa și ca și tratament casnic. Aceasta ajută la combaterea eficientă a numeroaselor afecțiuni neplăcute, de exemplu, venele varicoase sau cistitei. De obicei este recomandată persoanelor care suferă de boli pelviene și perineale. Baia de șezut are proprietăți antiinflamatoare, astringente, dezinfectante, accelerează vindecarea rănilor, ameliorează durerea și arsurile. Vedeți cum ar trebui să pregătiți băile medicinale și ce ar trebui să știți despre ele.
Baia de șezut și băile terapeutice sunt remedii pentru multe boli. În prepararea lor, sunt utilizate substanțe naturale, cum ar fi sărurile medicinale sau uleiurile esențiale. Băile de șezut pot fi ușor pregătite de unul singur, iar utilizarea lor nu necesită întotdeauna recomandarea unui medic.
Ce este baia de șezut?
Baia de șezut este o baie de vindecare care durează câteva minute, de la 15 la 20 de minute. În acest timp, doar fesele se scufundă, apa nu poate ajunge mai sus de șolduri. Baia de șezut este realizată în apă foarte caldă, care are o temperatură de 36 până la 42 de grade Celsius și este combinată cu diferite remedii. Baia de șezut poate fi realizată într-o cadă, vas sau alt recipient convenabil. Baia de șezut trebuie să dureze minimum 7 zile și maximum 21. Această perioadă de tratament vă permite să observați efectele pozitive asupra sănătății. Beneficiile băilor terapeutice includ îmbunătățirea aportului de sânge către țesuturile pelviene și abdominale, reducerea tonusului muscular, efecte antiinflamatorii, anti-fungice, anti-bacteriene și astringente.
Tratament cu băile de șezut- când merită să recurgeți la acestea?
Băile de șezut sunt recomandate în principal pentru bolile pelvisului și perineului. Ele pot ajuta în tratamentul:
- cistită,
- durerile menstruale,
- îngrijire după epiziotomie,
- inflamația sau hipertrofia glandei prostatei,
- boli ginecologice, în special micoza vaginală, herpesul genital și inflamația ovarelor,
- varice,
- deteriorarea mecanică a epidermei și mucoaselor,
Trebuie amintit că persoanele cu insuficiență circulatorie, femeile în primul trimestru de sarcină și persoanele care sunt hipersensibile la ierburi și alte substanțe utilizate în acest proces nu ar trebui să recurgă la băile de șezut.
Băile de șezut pentru hemoroizi- ce să folosești pentru acestea?
Băile de șezut sunt cunoscute în primul rând ca un medicament natural si eficient pentru hemoroizi, adică varicele anale. Băile de vindecare ameliorează durerea, ameliorează mâncărimea, arsura, disconfortul și alte simptome ale hemoroizilor. Băile de șezut pentru hemoroizi ar trebui să fie făcute cu scoarță de stejar. Este bogat în tanini, datorită cărora are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, uscătoare, astringente și cu rol de sigiliu pentru vasele de sânge. Baia de șezut cu scoarță de stejar ajută, de asemenea, la menținerea unui nivel de pH adecvat, relaxează mușchii sfincterului anal și reduce presiunea venoasă. Aceste tipuri de băi de vindecare ajută nu numai varicele anusului, ci și la recuperarea după procedurile pratologice.
Rețeta pentru baia de șezut cu scoarță de stejar
Pentru 1 litru de apă este necesară o cantitate de 100 de grame de pudră de scoarță de stejar. Decoctul se obține prin fierberea ingredientelor menționate mai sus, apoi se lasă amestecul să stea timp de 15 minute. După acest timp, acesta trebuie scurs și turnat în vasul / cada, unde se va realiza baia de șezut. O baie terapeutică cu coajă de stejar ar trebui să dureze până la 15 minute. Mai târziu, corpul este șters cu un prosop moale sau lăsat să se usuce singur.
Baia de șezut pentru cistită
Băile de șezut sunt adesea folosite pentru a trata cistita. Componenta lor principală este mușețelul. Baia de vindecare este făcută dintr-o infuzie făcută din 2-3 pliculețe de mușețel, care a fost preparată timp de câteva minute. Băile de șezut cu mușețel pentru cistită trebuie efectuată de până la 3 ori pe zi și fiecare trebuie să dureze aproximativ 15 minute.
În tratamentul cistitei, sunt recomandate și băile de șezut cu ovăz si coadă de cal. Utilizarea acestora ajută la tratarea retenției urinare și a herpesului urinar. În plus, pentru a lupta împotriva bolilor sistemului urinar, puteți recurge la băi terapeutice cu ienupăr și pătrunjel.
Băi de șezut pentru perioadele dureroase
Crampele menstruale pot fi reduse cu băile de șezut cu mărar. Ele ajută la tratarea unor afecțiuni severe. În astfel de situații, este mai bine să recurgeți la băi de șezut cu aburi, adică cele în care fesele nu sunt cufundate în apă, ci păstrate doar deasupra vasului și sunt supuse aburului. O baie de șezut pentru durerile menstruale este pregătită prin prepararea a câtorva legături de mărar și turnarea apei calde peste acestea. Baia trebuie să dureze 15-20 de minute. Băile de vindecare cu coadă de cal vă vor ajuta, de asemenea, pentru a ameliora durerile menstruale.
Băi de șezut pentru prostată
Băile de șezut pot fi folosite de bărbați pentru a trata în mod obișnuit afecțiuni masculine, cum ar fi prostata. Băile de șezut pentru prostată se fac din scoarță de stejar, rădăcină de urzică, rizom de calamus sau floare de mușețel.