DEPRESIE UNIPOLARĂ – SIMPOTME, CAUZE ȘI METODE DE TRATAMENT

0
2668
slăbiciune
fot. pixabay.com

Există multe tipuri de tulburări de depresie în psihiatrie. Una dintre cele mai cunoscute este depresia. Cu toate acestea, este, de asemenea, împărțită în mai multe tipuri. Vorbim deci despre depresie postnatală, bipolară sau unipolară. Fiecare dintre aceste tulburări are propriul său spectru de simptome, apare din diferite motive și necesită tratament diferit. Un lucru este sigur, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil după diagnosticarea depresiei. Vezi care sunt cauzele, simptomele și tratamentele depresiei unipolare.

Depresia este o boală frecventă. Tot mai mulți oameni se luptă cu ea. În ciuda acestui fapt, este adesea neglijată și subestimată. Pentru multe persoane, depresia este o invenție sau o lene. Cu toate acestea, psihiatrii avertizează împotriva acestei percepții a acestei tulburări. Depresia reprezintă o amenințare pentru viața noastră.

Ce trebuie să știm despre depresie?

Se vorbește mult despre depresie. Suferă de aceasta multe persoane. Mai mult, s-ar putea să te simți deprimat chiar dacă nu ai depresie. Atunci pacientul poate experimenta emoții precum depresie, tristețe, melancolie și descurajare generală. Starea de spirit depresivă este cunoscută ca gaură mentală. Cel mai adesea trece după câteva zile. Dacă nu este cazul, se transformă în depresie și necesită tratament. Depresia este tratată cu psihoterapie și farmacologie, în unele cazuri este necesară spitalizarea.

Tipuri de depresie: tulburări unipolare și bipolare

În depresie, psihiatria distinge tulburările unipolare și bipolare. Ele aparțin cercului tulburărilor afective și se bazează pe împletirea perioadelor de declin a dispoziției odată cu creșterea acesteia. Despre depresie unipolară se vorbește când mania nu apare. Depresia unipolară se mai numește tulburare afectivă unipolară sau CHAJ pe scurt.

O altă depresie diferită este tulburarea bipolară, care se caracterizează prin simptome maniacale. Aceste tulburări sunt mai intense, au un curs mai sever și mai lung decât în ​​cazul depresiei unipolare.

Simptomele depresiei unipolare

Tulburările de spirit și de gândire sunt menționate ca simptome de bază ale depresiei unipolare. Vorbim despre CHAI când perioada depresivă a bolilor alternează cu perioadele de sănătate. În timpul stărilor depresive însă, apar caracteristici incompatibile cu funcționarea curentă a pacientului, de exemplu, lipsa de energie. Simptomele depresiei unipolare includ, de asemenea:

  • tulburări emoționale (de exemplu, tristețe, rușine, griji, pierderea bucuriei în viață, descurajare, frică, evitarea îndatoririlor zilnice),
  • tulburări cognitive (de exemplu, respect de sine scăzut, vinovăție, pesimism, așteptare de eșec, gânduri suicidare),
  • tulburări motivaționale (de exemplu lipsa de inițiativă și motivația de a întreprinde acțiuni active, liniște, paralizia voinței),
  • tulburări fizice (de exemplu, durere, stare de rău, impotență, slăbirea impulsurilor sexuale).

    deprimare
    fot. pixabay.com

Cum să recunoști depresia unipolară (CHAJ)?

Diagnosticul depresiei unipolare nu este ușor în multe cazuri. Este foarte important să-ți observi propriul comportament în diagnostic. Un indiciu valoros este faptul că starea de spirit și bunăstarea scad dimineața și se îmbunătățesc pe parcursul zilei. Oamenii, care suferă de depresie unipolară pot observa, de asemenea, o lipsă de plăcere pentru evenimentele, pe care le făceau o data cu plăcere și probleme în luarea deciziilor.

Pentru ca psihiatrul să diagnostice depresia unipolară, pacientul trebuie să prezinte simptome din patru grupuri de simptome, adică simptome emoționale, tulburări de gândire, tulburări motivaționale și simptome somatice. Trebuie menționat, totuși, că diagnosticul depresiei unipolare nu înseamnă că trebuie să apară toate cele patru grupuri de simptome. Cu toate acestea, cu cât sunt mai multe și mai intense, cu atât mai fiabil este diagnosticul. Trebuie menționat, totuși, că diagnosticul tulburării afective unipolare are loc după apariția a cel puțin 2 episoade de depresie, la primul nefiind pus un astfel de diagnostic.

Cine este predispus la depresia unipolară?

Toată lumea poate suferi de CHAJ, dar grupul de risc include în principal persoane cu vârsta peste 40 de ani. În cazurile lor, tulburările afective unipolare pot apărea cel mai adesea și, în plus, revin sub formă de episoade ușoare și moderat depresive. Nu există simptome psihotice severe, iluzii sau halucinații.

Depresia unipolară – să tratez sau nu?

Depresia unipolară, deși este percepută de mulți drept doar o stare depresivă, necesită tratament. Această boală are un set complex de simptome, a căror apariție perturbă semnificativ funcționarea de zi cu zi. Așadar, atunci când există o scădere a stării de bine și a stării de spirit, merită să mergi la medic și să începi tratamentul. Acest lucru va preveni transformarea depresiei unipolare în depresie clinică. Tratamentul afecțiunilor afective trebuie să fie cuprinzător și să combine farmacologia, psihoterapia și psihoeducația. În tratament, este importantă nu doar atitudinea pacientului, ci și familia și rudele acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here