ȚELINA- PROPRIETĂȚI DIETETICE ȘI NUTRIȚIONALE

0
670
sanatate
fot.pixabay.com

 

Țelina este o legumă potrivită pentru dietă. A câștigat popularitate doar în bucătăriile poloneze, dar este cunoscută în lume de multă vreme. Țelina poate fi folosită pentru sosuri, pireuri sau supe, precum și mâncată proaspătă în salate sau singură. Popularitatea țelinei se datorează faptului că conține mulți nutrienți, vitamine și minerale. Acestea au un efect pozitiv asupra sănătății, frumuseții și vârstei. Aflați proprietățile dietetice ale țelinei și multe altele.

 

Țelina este cunoscută de secole. A fost cultivată și consumată în antichitate. În Polonia, ajungem cu bucurie la tuberculul acestei legume, pe care îl adăugăm în salate și supe. Cu toate acestea, se dovedește că proprietățile de sănătate sunt conținute în tulpinile verzi ale țelinei. Legumele sunt ușor de recunoscut. Este formată dintr-o tulpină verde, lungă și crocantă și frunze mici. Gustul de țelină este ușor picant. Legumele au ajuns în Polonia de la granița dintre Europa și Asia. În condiții naturale, este cultivată în regiunile de coastă și în zona cu climă temperată.

 

Proprietățile nutritive ale țelinei

Țelina este plină de vitamine și minerale. Consumul regulat a acestei legume va compensa deficiențele în elemente precum calciu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu și fier. În țelină, veți găsi, de asemenea, vitamine, inclusiv E, din grupa B, A, C și acid folic. Elementele nutritive și valoroase pentru elementele micro și macro ale corpului uman se găsesc atât în ​​tulpină cât și în frunze.

 

Soiurile țelinei

Există mai multe tipuri de țelină. Cele mai populare sunt 2. Primul soi este țelina Pascal. Acest soi este unul greu, de culoare verde închis, frunze verzi și rădăcină gălbuie. Al doilea soi de țelină este cel auriu. Are o tulpină ușoară și frunze gălbui.

 

Proprietățile dietetice ale țelinei

Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale țelinei este cea de slăbire. Legumele nu au doar un număr scăzut de calorii (100g conține 5-7 calorii), dar, de asemenea, grăbesc procesul de ardere a grăsimilor. Acest lucru este posibil datorită faptului că țelina conține compuși care permit eliminarea eficientă a toxinelor din organism, curăță celulele corpului și îmbunătățesc funcționarea acestora. În plus, dieta cu țelină stimulează procesele digestive și previne constipația. La o dietă de slăbire, este mai bine să accesați versiunea crudă a legumelor și să o mâncați ca o gustare sănătoasă între mese echilibrate. Tratamentul termic crește indicele glicemic.

sanatate
fot.pixabay.com

Țelina- o plantă medicinală?

Pe lângă slăbire, țelina are și alte proprietăți. Este dovedit faptul că o dietă bogată în țelină:

  • Ameliorează durerile articulare; crește producția biliară și împiedică stagnarea acesteia în pungă, ceea ce poate determina formarea pietrelor;
  • Facilitează digestia și minimizează riscul de constipație;
  • Reglează tensiunea arterială;
  • Întinerește pielea și combate ridurile;
  • Hrănește părul;
  • Previne deficiențele de vitamine;
  • Minimizează umflarea;
  • Susține potența masculină – țelina a fost considerată un puternic afrodiziac încă din antichitate; hrana sa sistematică are un efect pozitiv asupra performanței sexuale.
  • Calmează și reduce stresul.

 

Sucul de țelină- elixirul tinereții

Sucul de țelină este considerat un elixir al tinereții și un cocktail de slăbire. Pentru a menține pielea frumoasă și tânără, merită să recurgem mai ales la țelină și suc de mere (ingredientele sunt combinate în proporții egale). Băutura se consumă dimineața pe stomacul gol. Sarcina sa este să curețe corpul. Eliminarea edemului, hidratarea pielii, întărirea părului, încetinirea epidermei. Acest lucru este posibil datorită vitaminelor C și E conținute în țelină și antioxidant, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a celulelor canceroase.

Persoanele care sunt la o dietă de slăbire ar trebui să includă sucul de țelină verde în meniul lor zilnic. Se face dintr-o tulpină de țelină, castraveți mici, kiwi, mai multe felii de ananas, suc de lămâie și jumătate de banană. Ingredientele trebuie să fie bine amestecate și băute.

 

Cum se păstrează țelina?

Pentru ca țelina să fie bună pentru consum trebuie să o păstrați într-un mod potrivit. Leguma se păstrează la frigider nu mai mult de o săptămână. Înainte de a o pune la frigider, nu o spălați, ci doar înfășurați-o într-o pungă de plastic. Țelina proaspătă are tulpini ferme, nedeteriorate și ușor de spart. Tulpina moale de țelină ,,sângerează’’ dacă este ruptă.

 

Țelina în bucătărie

Țelina poate fi utilizată în multe moduri în bucătărie. Multitudinea de rețete pentru această legumă vă permite să creați mâncăruri gustoase, sănătoase și hrănitoare. Țelina poate fi o gustare sau un adaos la supe, sosuri sau salate. Acesta adaugă o aromă distinctă. Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din țelină este supa cremă care poate fi preparată pe baza de bulion de legume. Nu numai vegetarienii ar trebui să aprecieze această supă. Pentru a pregăti supa, aveți nevoie de legume – morcovi, pătrunjel și praz, tăiați în felii mici și prăjiți într-o tigaie; țelina se taie si se aruncă într-o tigaie cu apa fierbinte; când decoctul începe să fiarbă, se adaugă restul de legume; după gătit, ar trebui să omogenizezi consistența ciorbei amestecând ingredientele sale cu un blender.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here