CUM SĂ TE PREGĂTEȘTI PENTRU ANALIZELE DE SÂNGE?

0
1079
uscăciune
fot. pixabay.com

Un test de sânge este unul dintre cele de bază. Acestea trebuie efectuate o dată la șase luni – pe an. Un test de sânge se poate face în aproape fiecare laborator. Pentru rezultate nu așteaptă mult, iar testul în sine este foarte ușor. Pentru a efectua morfologia, este necesar să se ia o probă de sânge dintr-o venă din braț sau deget (la copii). Deși morfologia sângelui nu este un test invaziv, pentru ca rezultatele să nu fie falsificate, merită să te pregătești pentru test. Cum să facei?

Un test de sânge se face foarte des. Este primul test de diagnostic recomandat, dacă observi nereguli. De asemenea, se recomandă efectuarea profilactică a morfologiei, chiar dacă nu avem simptome grave. Datorită simplității studiului, mulți oameni simt că nu trebuie să se pregătească pentru el. Totuși, acest lucru nu este adevărat.

De ce merită să te pregătești pentru testele sangvine?

Rezultatele testului de sânge oferă o imagine generală a stării corpului. Din păcate, rezultatele testelor nu sunt întotdeauna bune. Trebuie amintit că, rezultatele slabe ale testelor de sânge nu înseamnă întotdeauna, că organismul nostru este digerat de boli. De foarte multe ori, rezultatele sunt falsificate de factori externi, de exemplu, de o pregătire neadecvată pentru un test de sânge sau o greșeală de laborator. Cu toate acestea, rezultatele incorecte sunt întotdeauna neliniștitoare și este necesară reluarea testului. Pentru a evita tensiunea, trebuie să te pregătești bine pentru analizp și să te asiguri, că analiza nu va fi falsificată.

Analize pe stomacul gol

În primul rând, principiul obținerii unor rezultate corecte ale testelor de sânge este de a face un test pe stomacul gol. Ceea ce se mănâncă are, de fapt, un impact imens asupra tabloului de sânge și poate interfera cu rezultatele. Cel mai bine este să-l efectuezi pe stomacul gol. Dacă testul va determina nivelul de colesterol, trigliceride sau leucocite, cu o zi înainte de test, abține-te de la mâncăruri grase și dulci și de la consumul de alcool. Trebuie amintit că, ultima masă înainte de testare trebuie consumată cu 8 ore înainte. Un indiciu important este și consumul unui pahar cu apă fiartă, înainte de a ieși din laborator.

Analizele de sânge dimineața

Corpul nostru funcționează în conformitate cu ritmul circadian. În diferite etape ale zilei și ale nopții, au loc alte activități. De exemplu, este indicat că dimineața există cea mai mare concentrație de ioni de sodiu, potasiu sau magneziu și fosfați noaptea. Medicii spun că merită să mergi la analizele de sânge dimineața. Acesta este cel mai bun moment, deoarece îți permite să evaluezi cu exactitate și în mod realist nivelul de elemente individuale sau de zahăr din sânge.

Medicamentele și analizele de sânge

Medicamentele pot afecta tabloul sângelui. Dacă întreruperea sau nu a medicamentelor înainte de un test de sânge este indicată, depinde de datele exacte pe care dorești să le obții. Medicul tău îți va spune, dacă trebuie să încetezi să iei medicamentele. De obicei, produsele farmaceutice luate permanent, de exemplu pentru hipertensiune arterială, pot fi administrate. Medicii, evaluând rezultatele analizelor, vor putea evalua impactul acestor produse farmaceutice. De obicei, la medicamente trebuie să renunți, la testarea nivelului de hormoni tiroidieni.

Dacă nu utilizezi produse farmaceutice pentru boli cronice, ci utilizezi numai suplimente dietetice sau vitamine, cel mai bine este să încetezi să le iei cu 3-4 zile înainte de test. Este obligatoriu să nu mai iei preparate din fier, medicamente pe bază de plante și sintetice. În caz contrar, există riscul ca rezultatele să arate așa-numitul vârf, care este o concentrare temporară mare de elemente, care nu se reflectă în realitate.

Ce influențează analizele de sânge?

lipide
fot. pixabay.com

Rezultatul testului de sânge poate fi afectat de diverse substanțe din ser. Rezultatele perturbante pot apărea în cazul:

  • Conținutului de amoniac în organism – apare după ce ai consumat o doză mare de alcool seara, în ajunul testului, sau ai luat analgezice;
  • Conținutului de bilirubină în organism – apare ca urmare a consumului de alcool și a dozelor mari de vitamina C;
  • Timpului de coagulare – crește după administrarea de salicilați, de exemplu aspirină sau polopirină;
  • Prezenței glucozei (zahărului) în organism – nivelul acesteia scade sub influența unor doze mari de vitamina C, alcool, salicilați, steroizi, cofeină, țigări, medicamente psihotrope și diuretice;
  • Nivelurilor de hormoni tiroidieni deteriorați – concentrația lor este influențată de preparate de iod, corticosteroizi, aspirină și polopirină;
  • Nivelului de iod – nivelurile crescute pot fi rezultatul prelevării de contraceptive orale, hormoni tiroidieni, testosteron, acid acetilsalicilic;
  • Acidul uric va avea niveluri mai mici după alcool și remedii pentru răceală.
  • Lipidelor și colesterolului – nivelul lor va crește semnificativ, după o masă grasă de seară și va scădea după alcool și antibiotice.
  • Magneziului – concentrația sa scade după abuzul de alcool, cafea, contraceptive orale. Cu toate acestea, crește după doze mari de calciu și vitamina D3.
  • Potasiului – nivelul scade după diuretice.
  • Prolactina – concentrația sa crește după alcool și cu utilizarea regulată de contraceptive orale.
  • Testelor hepatice (ALT, AST), rezultatele pot crește calmantele, antiinflamatoarele, sulfonamidele, antibioticele, steroizii anabolici precum și doze mari de vitamina C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here