MUCEGAI PE MÂNCARE – CE BOLI POATE DECLANȘA?

0
3099
legume
fot. pixabay.com

Creșterea părului verde sau albastru care apare pe mâncare este mucegai. Unele dintre mucegaiuri îmbogățesc gustul mâncărurilor selectate, de exemplu brânza, dar de obicei sunt extrem de toxice și periculoase pentru sănătate. Mucegaiul pe hrană poate fi cauza multor boli, otrăviri, de aceea trebuie evitată și imediat aruncată. Vezi ce boli pot fi cauzate de mucegaiul alimentelor.

Mucegaiul pe mâncare nu este altceva decât o ciupercă. Sporii lor sunt invizibili pentru ochi, dar sub influența condițiilor favorabile, cresc și formează miceliu. Miceliul este vizibil și ia forma mucegaiului. Acest lucru apare cel mai adesea pe alimente bogate în proteine ​​și zaharuri. Există multe mituri despre mucegaiul pe mâncare. Mulți oameni cred că este suficient să tai o bucată mucegăită pentru a scăpa de ciuperci din alimente. Este într-adevăr cazul?

Mucegaiul de pe alimente

Mucegaiul pe alimente secretă micro-toxine cu risc pentru sănătate. Se dezvoltă, în primul rând, într-un mediu acid, umed și cald. Cele mai bune condiții pentru acestea sunt o temperatură de 20 până la 30 de grade Celsius, deși unele matrițe se dezvoltă la 5 grade Celsius. Aceasta înseamnă că, mucegaiul va apărea pe alimente, chiar dacă acestea stau în frigider.

Toxinele mucegaiului pe mâncare

Important este că nu mucegaiul în sine este dăunător sănătății, ci produsele metabolice, adică toxinele mico toxice. Cantitatea lor nu depinde de dimensiunea mucegaiului de pe alimente, chiar dacă a fost atacată o mică zonă de alimente, pe ea pot apărea foarte multe micro-toxine. De aceea, se recomandă ca toate alimentele mucegăite să fie aruncate. Tăierea unei bucăți infectate nu te poate ajuta să te protejezi de bolile cauzate de mucegai.

Ce boli pot provoca mucegaiurile pe alimente?

Deși industria alimentară folosește numeroase metode pentru a preveni mucegaiul pe alimente, nu poate fi eliminat complet. Este raportat că, cantități mici de mucegai mănâncă fiecare dintre noi din când în când. Cantitățile mici nu provoacă consecințe periculoase. De obicei, consumul de mucegai are ca rezultat tulburări de stomac, dureri de stomac sau diaree.

Cu toate acestea, consecințele consumului de alimente mucegăite pot fi mult mai grave. Dacă adesea mănânci alimente cu mucegai, te poți îmbolnăvi de boli dificil de tratat, așa-numitele micro-toxine. Unele dintre ele vor duce la modificări ale canalelor biliare, degenerare grasă a ficatului, ecimoză sângeroasă, necroză sau cancer de ficat primar. Micro-toxinele periculoase conținute în mucegai au, de asemenea, efectul:

  • hepatotoxic, adică dăunează ficatului,
  • nefrotoxic (toxic pentru rinichi),
  • neurotoxic – dăunează sistemului nervos,
  • citotoxice – toxice pentru celulele corpului,
  • cancerigene,
  • imunosupresiv – care inhibă producția de anticorpi și celule imune,
  • estrogene (acționează ca estrogeni în organism și perturbă echilibrul hormonal).

    sistem digestiv
    fot. pixabay.com

Simptomele intoxicării cu mucegai

Cele mai frecvente simptome ale intoxicării cu mucegai, adică micotoxicoza, sunt:

  • tulburări ale sistemului digestiv: diaree, dureri de stomac;
  • apatie și oboseală;
  • tulburări de coagulare a sângelui;
  • tulburări ale imunității organismului;
  • pierderea cunoștinței.

Cum să tratezi intoxicarea cu mucegaiul de pe alimente?

După ce mănânci alimente mucegăite, cel mai bine este să iei cărbune medicinal preventiv. Va ajuta să scapi de toxinele din corp și să reduci iritarea membranei mucoase. De asemenea, este bine să consulți un medic.

Cum să te ferești de mucegaiul de pe alimente?

Cumpără porții mici de mâncare.

  • Elimină complet produsele mucegăite. Nu colecta mucegaiul de sus, deoarece micotoxinele sunt în întregul produs.
  • Elimină toate deșeurile de bucătărie cât mai curând posibil. Mucegaiurile vor avea grijă de ele oricum, dar departe de casă.
  • Folosește întotdeauna tacâmuri curate atunci când pregătești mesele.
  • Consumă mai repede gemurile, jeleurile cu un conținut mai mic de zahăr, decât pe cele cu zahărul ridicat.
  • Când pe brânza albastră apare un alt tip de mucegai decât ar trebui să fie (de exemplu, o pată verde pe un camembert alb), înseamnă că a apărut micotoxina. O astfel de brânză trebuie aruncată.
  • Cea uscată este la fel de dăunătoare ca cea proaspătă (mucegaiul se usucă, dar micotoxina rămâne). Deci nu poți face pesmet din pâine uscată, dar mucegăită.
  • Folia nu protejează împotriva mucegaiului – alimentele sunt calde și umede sub ea. Produsele ambalate în acest fel trebuie consumate rapid.
  • Pentru a păstra restul de concentrat de roșii, mai bine pune-l într-un borcan și toarnă puțin ulei deasupra (acesta taie oxigenul și mucegaiul nu se dezvoltă).
  • Nu pune niciodată produsul proaspăt într-un recipient, care a fost mucegait înainte. Se fierbe recipientul sau se spală, se usucă bine și apoi se șterge cu alcool sau cu vodcă curată.

Când mucegaiul pe alimente este sănătos?

Nu toate mucegaiurile din alimente produc micro-toxine dăunătoare. Matrițele sănătoase sunt utilizate pentru producerea anumitor produse alimentare, de exemplu sucuri clare și bere, precum și pentru producerea brânzei albastre. Embrionii de mucegai de pe brânză cresc și se confruntă cu dungi albastru-verzi sau intră adânc în masa lor. Brânza albastră nu este sănătoasă, dar este o gustare delicioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here